Jarosław Cybulski* o winach
Wtym tygodniu polecamy wina Astica firmy Trapiche, największego eksportera win argentyńskich, z najlepszego okręgu winiarskiego tego kraju — Mendoza. Argentyna jest piątym producentem wina na świecie. Mimo że do tej pory pozostaje w cieniu Chile, wytwarza wina zasługujące na uwagę.
Białe Astica Sauvignon Blanc-Semillon, w cenie 30 zł, to łagodne wytrawne wino o złocistożółtej barwie i aromacie brzoskwiń, moreli, z delikatną nutą orzechów laskowych. Okrągłe w smaku, odświeżające, o łagodnej kwasowości. Wino o wszechstronnym zastosowaniu, które nadaje się na wiosenny czy letni wieczór na aperitif, do zimnych zakąsek, ryb, owoców morza, dań kuchni azjatyckiej. Proponujemy schłodzone do temperatury 10 st. C.
Natomiast Astica Merlot-Malbec to typowa dla Argentyny mieszanka dwu odmian winogron. Szczególnie charakterystyczna dla Argentyny jest odmiana Malbec, wywodząca się z francuskiego regionu Cahors, ale dająca w Argentynie zupełnie inne wina. Wina z Cahors są garbnikowe, czasem lekko gorzkie, wymagające konsumenta przygotowanego na tego rodzaju wrażenia. Argentyńskie Malbec, dzięki cieplejszemu klimatowi, w którym powstają, są bardziej owocowe i lepiej zharmonizowane. Astica Merlot-Malbec jest winem o owocowym aromacie i miękkim, nieco taninowym posmaku. Do picia w temperaturze około 15 st. C, doskonałe do czerwonych mięs, a szczególnie do dań z grilla oraz przystawek i sałat. Cena— 30 zł.
* prezes Centrum Wina, prezes Stowarzyszenia Sommelierów w Polsce, członek Międzynarodowego Stowarzyszenia Znawców Gastronomii Francuskiej