Włoski makaron z Ameryki

opublikowano: 02-12-2019, 22:00

Włochy to nie tylko kraj, gdzie jada się najwięcej makaronu na świecie, ale też jeden z jego czołowych producentów.

Tymczasem włoska pasta coraz częściej jest produkowana z pszenicy durum z… USA i Kanady — poinformował Bloomberg.

Eksport mąki z obu krajów kwitnie. To głównie efekt słabych zbiorów pszenicy w Europie — jej produkcja po tegorocznym lecie spadła r/r o 10 proc., do 7,7 mln ton. Jednocześnie import pszenicy z Kanady do Włoch tylko za dwa miesiące wzrósł r/r trzykrotnie — do 156,5 ton (dane Canadian Grain Commission).

Wygląda na to, że włoscy producenci spaghetti mają za nic rządowe wysiłki ochrony rolników dzięki przyjęciu w 2017 r. przepisów dotyczących etykietowania kraju pochodzenia, które skutecznie do tej pory tłumiły import.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Aleksandra Rogala

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu