Czytasz dzięki

Włoski makaron z Ameryki

opublikowano: 02-12-2019, 22:00

Włochy to nie tylko kraj, gdzie jada się najwięcej makaronu na świecie, ale też jeden z jego czołowych producentów.

Tymczasem włoska pasta coraz częściej jest produkowana z pszenicy durum z… USA i Kanady — poinformował Bloomberg.

Eksport mąki z obu krajów kwitnie. To głównie efekt słabych zbiorów pszenicy w Europie — jej produkcja po tegorocznym lecie spadła r/r o 10 proc., do 7,7 mln ton. Jednocześnie import pszenicy z Kanady do Włoch tylko za dwa miesiące wzrósł r/r trzykrotnie — do 156,5 ton (dane Canadian Grain Commission).

Wygląda na to, że włoscy producenci spaghetti mają za nic rządowe wysiłki ochrony rolników dzięki przyjęciu w 2017 r. przepisów dotyczących etykietowania kraju pochodzenia, które skutecznie do tej pory tłumiły import.

1646e18c-8c31-11e9-bc42-526af7764f64
Puls Biznesu po godzinach
Newsletter, który pozwoli odpocząć od codziennych newsów. Sylwetki ludzi biznesu, trendy, reportaże i podcasty
ZAPISZ MNIE
Puls Biznesu po godzinach
autor: Marcin Goralewski
Wysyłany raz w tygodniu
Marcin Goralewski
Newsletter, który pozwoli odpocząć od codziennych newsów. Sylwetki ludzi biznesu, trendy, reportaże i podcasty
ZAPISZ MNIE

Administratorem Pani/a danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska) Sp. z o. o. (dalej: my). Adres: ul. Kijowska 1, 03-738 Warszawa.

Kliknij w link w wiadomości, aby potwierdzić subskrypcję newslettera.
Jeżeli nie otrzymasz wiadomości w ciągu kilku minut, prosimy o sprawdzenie folderu SPAM.
© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Aleksandra Rogala

Polecane