14 mln JPY za tuńczyka

opublikowano: 05-01-2016, 11:55

Kiyoshi Kimura, szef sieci restauracji sushi zapłacił 14 mln JPY (467 tys. zł) za ważącego 200 kg tuńczyka błękitnopłetwego na tradycyjnej, noworocznej aukcji na rynku rybnym Tsukiji w Tokio.

Cena jest trzykrotnie większa niż rok wcześniej, ale wciąż bardzo odległa od rekordowych 155,4 mln JPY, które padły w 2013 roku za niewiele większego tuńczyka o tej samej jakości. 

Wzrost ceny tuńczyka zaniepokoił ekologów, którzy alarmują, że jest to gatunek na wymarciu.

- Populacja tuńczyka w Pacyfiku będzie spadać nawet jeśli rządy wprowadzą w pełni już obowiązujące rozwiązania mające temu zapobiec – powiedziała Amanda Nickson, dyrektor Global Tuna Conservation. - Społeczność międzynarodowa musi dać znać rządowi Japonii, że potrzebne są dodatkowe działania aby zachować ten gatunek – dodał. 

Rosnąca popularność restauracji sushi na świecie przyczynia się do coraz większych połowów tuńczyka. 

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś, AFP

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Świat / 14 mln JPY za tuńczyka