14 mln JPY za tuńczyka

Kiyoshi Kimura, szef sieci restauracji sushi zapłacił 14 mln JPY (467 tys. zł) za ważącego 200 kg tuńczyka błękitnopłetwego na tradycyjnej, noworocznej aukcji na rynku rybnym Tsukiji w Tokio.

Cena jest trzykrotnie większa niż rok wcześniej, ale wciąż bardzo odległa od rekordowych 155,4 mln JPY, które padły w 2013 roku za niewiele większego tuńczyka o tej samej jakości. 

Wzrost ceny tuńczyka zaniepokoił ekologów, którzy alarmują, że jest to gatunek na wymarciu.

- Populacja tuńczyka w Pacyfiku będzie spadać nawet jeśli rządy wprowadzą w pełni już obowiązujące rozwiązania mające temu zapobiec – powiedziała Amanda Nickson, dyrektor Global Tuna Conservation. - Społeczność międzynarodowa musi dać znać rządowi Japonii, że potrzebne są dodatkowe działania aby zachować ten gatunek – dodał. 

Rosnąca popularność restauracji sushi na świecie przyczynia się do coraz większych połowów tuńczyka. 

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś, AFP

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Świat / 14 mln JPY za tuńczyka