Agencja przeprowadzi dodatkową interwencję

Maciej Zbiejcik
opublikowano: 1999-05-14 00:00

Agencja przeprowadzi dodatkową interwencję

Rynek mięsa nadal pozostaje pod presją wysokiej podaży. Jednak w najbliższych dniach należy spodziewać się wyraźnego ożywienia w handlu produktami mięsnymi.

— Maj cyklicznie rozpoczyna sezon, który sprzyja wzrostowi popytu na mięso — wyjaśnia Jarosław Wittbrodt z gdańskiego Działu Analiz Rynkowych Broker Company.

NA RAZIE, pierwsze oznaki ożywienia można zaobserwować na rynku drobiu. Większy popyt na ten rodzaj mięsa od razu spowodował wzrost ich cen. Najbardziej zdrożały części indyka. Ceny filetu świeżego poszły w górę ponad 15 proc. Nieco mniejszy wzrost zanotowano w przypadku elementów z kurczaka. Za kurczaka świeżego sprzedający żądają nawet 3,9 zł/kg.

Na rynku wołowiny zdecydowanie dominują oferty zakupu taniego mięsa z przeznaczeniem na eksport do Rosji. Jednak według specjalistów zapasy tego surowca są niemal całkowicie wyczerpane.

Z KOLEI zainteresowanie wieprzowiną już od dłuższego czasu utrzymuje się na ustabilizowanym poziomie. Podobnie jak relacje między popytem a podażą, również ceny tych produktów zachowują stały poziom.

— Czynnikiem stabilizującym ten rynek jest skup interwencyjny żywca wieprzowego prowadzony przez Agencję Rynku Rolnego. Według szacunków specjalistów, zdjęcie z rynku nadwyżki wysokości 100 tys. ton wieprzowiny może okazać się niewystarczające — podkreśla Jarosław Witbrodt.

Podobnie chyba uważa minister rolnictwa. Ostatnio zapowiedział zwiększenie interwencyjnego skupu żywca wieprzowego do poziomu 120 tys. ton.

PONADTO resort rolnictwa chce wprowadzić opłaty gwarancyjne, które byłyby pobierane przy wwozie żywności do Polski i oddawane, kiedy towar będzie opuszczał granice naszego kraju. Jest to związane z kontrolą tranzytu żywności, której część nigdy nie opuszcza kraju, tylko trafia na polski rynek, powodując niekontrolowany napływ mięsa.

AGENCJA oprócz skupu żywca prowadzi również sprzedaż półtusz wieprzowych z przeznaczeniem na eksport do krajów WNP. Jak szacują krajowi eksperci, nasza wieprzowina jest średnio o 25 proc. droższa od oferowanej przez kraje Unii Europejskiej. W dodatku na rynku UE nadal spadają ceny tego rodzaju mięsa. Według raportu Komisji Europejskiej, największą korektę cen wieprzowiny zanotowano we Włoszech — 11 proc., Holandii — 6 proc. oraz Niemczech — 5 proc.