ARR: sytuacja na rynku mięsa wołowego będzie stabilna

Polska Agencja Prasowa SA
03-10-2005, 16:31

Sytuacja na rynku mięsa wołowego będzie w ciągu najbliższego półrocza stabilna - prognozuje zespół ekspertów powołanych przez Agencję Rynku Rolnego (ARR). Ceny skupu bydła mogą kształtować się w grudniu 2005 r. na poziomie 4,10-4,30 zł za kilogram, zaś w marcu 2006 r. w granicach 4,20-4,40 zł kilogram.

Sytuacja na rynku mięsa wołowego będzie w ciągu najbliższego półrocza stabilna - prognozuje zespół ekspertów powołanych przez Agencję Rynku Rolnego (ARR). Ceny skupu bydła mogą kształtować się w grudniu 2005 r. na poziomie 4,10-4,30 zł za kilogram, zaś w marcu 2006 r. w granicach 4,20-4,40 zł kilogram.

    Ceny młodego bydła rzeźnego będą na poziomie 4,30-4,50 zł/kg w grudniu br. i 4,40-4,60 zł/kg w marcu 2006 roku. 

    Eksperci zwracają uwagę, że od dnia akcesji Polski do Unii Europejskiej (1 maja 2004 r.) ceny skupu żywca wołowego znacząco wzrosły, w przypadku bydła - o blisko 68 proc., a w przypadku młodego bydła o blisko 49 proc.

    W III kwartale br. ceny bydła ukształtowały się średnio na poziomie 4,18 zł/kg w przypadku bydła i 4,51 zł/kg w przypadku młodego bydła rzeźnego.

    Według specjalistów, poprawa opłacalności chowu bydła w ciągu 2004 r. i w I połowie 2005 r. oraz ograniczenie eksportu cieląt w br., sprzyjały powiększaniu krajowego stada bydła. W efekcie liczebność bydła młodego (w wieku do 2 lat) znacznie wzrosła, a notowane od wielu lat spadkowe tendencje w pogłowiu bydła uległy odwróceniu.

    Eksperci oceniają, że w połowie 2006 r. pogłowie bydła może ukształtować się na poziomie 5,6 mln sztuk, o blisko 3 proc. wyższym niż w czerwcu br. Produkcja wołowiny w II połowie 2005 r. może być już większa niż rok wcześniej o blisko 3 proc. i wynosić 156 tys. ton, a w całym 2005 roku wynieść 322 tys. ton, tj. o 1 proc. więcej niż w roku 2004.

    W 2006 r. spodziewany jest dalszy wzrost produkcji o 6-7 proc., tj. do poziomu ok. 345 tys. ton, przy czym w drugiej połowie 2006 r. wzrost produkcji będzie prawdopodobnie znacznie większy, niż w pierwszej.

    W opinii specjalistów, przy ograniczonym popycie wewnętrznym, sytuacja na unijnym rynku wołowiny, zwłaszcza w "starych" krajach UE, będzie miała znaczący wpływ na rynek tego mięsa w Polsce.

    Spadek produkcji wołowiny w "starej Piętnastce" UE oraz wzrost cen w roku bieżącym będzie sprzyjać dalszemu zwiększaniu eksportu do tych krajów. Z drugiej strony zmniejszenie w połowie br. stawek subsydiów eksportowych ograniczy możliwości wywozu polskiej wołowiny do krajów trzecich.

    W tym roku popyt zewnętrzny na wołowinę nadal jest duży. Według ekspertów, w 2005 r. eksport wołowiny w ekwiwalencie mięsa może osiągnąć poziom ok. 175 tys. ton, tj. o blisko 45 proc. wyższy niż w 2004 r. W kolejnym roku może on wzrosnąć o ok. 14 proc. Przy relatywnie niskich, w porównaniu z unijnymi, cenach bydła w Polsceimport żywca utrzymuje się na niskim poziomie.

    Znaczny wzrost cen detalicznych wołowiny w 2004 r. spowodował zmniejszenie krajowej konsumpcji tego mięsa z 5,8 kg na osobę w 2003 r. do 5,3 kg na osobę w 2004 r. Z uwagi na wzrost cen wołowiny, w I połowie 2005 r. jej spożycie ulegnie dalszemu ograniczeniu.

    Z badania budżetów domowych wynika, że spożycie wołowiny w I połowie br. zmniejszyło się o 26 proc., a cielęciny o 50 proc. w porównaniu do I połowy roku poprzedniego. W związku z perspektywą utrzymania się wysokich cen wołowiny oraz spadkiem, zwłaszcza w 2006 r. cen wieprzowiny i drobiu, w okresie objętym prognozą można spodziewać się dalszego zmniejszenia krajowego spożycia wołowiny - uważają specjaliści.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Polska Agencja Prasowa SA

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Gospodarka / ARR: sytuacja na rynku mięsa wołowego będzie stabilna