Browar Grybów: spadek sprzedaży
W 1999 r. Browar Grybów nawarzył 14 tys. hektolitrów piwa. Oznacza to, że w porównaniu z 1998 r. produkcja spadła o 3,3 tys. hektolitrów. Krzysztof Dudek, prezes Browaru Grybów, zapowiada, że 2000 r. będzie o wiele lepszy dla firmy. Zakład ma wyprodukować nawet do 50-60 tys. hektolitrów piwa.
— W 2000 r. położymy nacisk na zwiększenie sprzedaży na rynku lokalnym. Zamierzamy w tym roku poszerzyć sieć naszych odbiorców hurtowych. Piwo warzymy tradycyjnymi metodami, co jest naszym atutem, i takiej technologii zostaniemy wierni — mówi Krzysztof Dudek.
Według prezesa, browar na tzw. bliskim rynku lokalnym (gmina i miasto Grybów) ma blisko 50-proc. udział w sprzedaży, na tzw. dalszym rynku (okolice Nowego Sącza i Gorlic) 10-20-proc. W tym roku ma się on zwiększyć nawet do 40 proc. PM