Browary zwiększają moce

SYS
14-08-2008, 00:00

Kiedy Kompania Piwowarska zakończy inwestycję w poznańskim browarze, jego moce wzrosną o 34 proc. Rocznie będzie mógł on uwarzyć 7,5 mln hl piwa. Chodzi o rozbudowę fermentowni, warzelni, a także nową filtrację i puszkową linię rozlewniczą. Koszt inwestycji — 250 mln złotych. Pierwsze 22-metrowe srebrzyste tanki fermentacyjne już stoją, kolejne pojawią się do listopada. Wtedy też zostanie uruchomiona trzecia linia filtracyjna o wydajności 600 hl na godzinę. Pierwsze piwo z nowych zbiorników browar rozleje w styczniu 2009 r.

Z kolei Grupa Żywiec rozbudowuje browary w Elblągu, Leżajsku i Warce. Będzie to ją kosztowało około 200 mln zł. Docelowo grupa chce zwiększyć moce produkcyjne do 14 mln hl piwa rocznie.

Natomiast Carlsberg Polska na inwestycje w tym roku wyda 100 mln zł, a w przyszłym o blisko 30 proc. więcej. Rozbudowuje browar Okocim w Brzesku (ma to pochłonąć około 80 mln zł). Moce browaru zostaną zwiększone o 800 tys. hl. Teraz grupa Carlsberg ma moc niemal 5 mln hl rocznie.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: SYS

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Branża spożywcza / Browary zwiększają moce