Czytasz dzięki

Cegła i pnącza chmielu

opublikowano: 30-01-2020, 22:00

Przed laty spacerowały tędy konie „zatrudnione” we wrocławskim browarze. Dziś w Starej Stajni szykują się nietuzinkowe lofty z akcentami miejskiego neogotyku.

Archicom, jeden z największych wrocławskich deweloperów, wprowadził niedawno do oferty budynek „z duszą” — Starą Stajnię, w której powstaną klimatyczne lofty. Projekt stanowi cześć większej inwestycji Browary Wrocławskie w dawnym Browarze Piastowskim przy ul. Jedności Narodowej w stolicy Dolnego Śląska. Przed laty był to ogromny zakład przemysłowy znany z produkcji piwa. Teraz przechodzi całkowitą metamorfozę. Przeistacza się w nowoczesne osiedle, w którym ma powstać aż tysiąc lokali. Deweloper zaplanował 14 obiektów. Będą to zarówno nowe budynki, jak i zrewitalizowane XIX-wieczne nieruchomości. Za projekt odpowiada Studio Projektowe Doroty i Kazimierza Śródków, spółka córka Grupy Archicom.

Metamorfozy. Najbardziej charakterystyczny element Starej Stajni, wewnętrzna pochylnia, zostanie udostępniony wszystkim mieszkańcom osiedla Browary Wrocławskie — będzie częścią klubu ftness. Zrewitalizowany obiekt nie będzie natomiast jedynym budynkiem loftowym w tej inwestycji. Widoczny na zdjęciu apartament zaplanowano w byłej leżakowni, którą także poddano renowacji.
Wyświetl galerię [1/5]

Metamorfozy. Najbardziej charakterystyczny element Starej Stajni, wewnętrzna pochylnia, zostanie udostępniony wszystkim mieszkańcom osiedla Browary Wrocławskie — będzie częścią klubu ftness. Zrewitalizowany obiekt nie będzie natomiast jedynym budynkiem loftowym w tej inwestycji. Widoczny na zdjęciu apartament zaplanowano w byłej leżakowni, którą także poddano renowacji. Fot. Materiały prasowe

Unikalne elementy

W 2016 r. Grupa Archicom za 36,3 mln zł, pozyskanych m.in. z emisji publicznej akcji spółki, kupiła należącą do amerykańskiego inwestora firmę Altona Investments, która była użytkownikiem wieczystym terenu dawnych browarów. W ten sposób 5,8 ha nieruchomości przeszło w ręce ambitnego dewelopera. Poprzedni inwestor zdążył jednak wyburzyć wszystkie obiekty, których nie uznano za zabytki. Przetrwały dwa biurowce, komin, stajnia i największy budynek — leżakownia. A warto wiedzieć, że cały kompleks dawnego Browaru Piastowskiego w ubiegłym stuleciu uchodził za perłę dolnośląskich browarów. Obiekty powstawały stopniowo, a ich historia sięga końca XIX w.

— Był to czas, gdy osiedle Ołbin przechodziło urbanizację. Krajobraz ówczesnego Wrocławia kształtowały robotnicze dzielnice z charakterystycznymi budynkami przemysłowymi ze strzelistymi kominami. Były to ośrodki życia społecznego o różnych funkcjach i przeznaczeniu — mówi Dorota Jarodzka-Śródka, prezes i współzałożyciel firmy Archicom.

Obiekty browaru powstawały i były rozbudowywane w miarę zwiększania i rozszerzania produkcji. Stajnia pojawiła się na planie browaru około 1911 r. wraz z unikalną w Europie wewnętrzną pochylnią, wprowadzającą konie bezpośrednio na pierwsze piętro. Estetycznie — jak wyjaśniają przedstawiciele dewelopera — zespół browaru reprezentuje styl miejskiego neogotyku w odmianie industrialnej. Budynek stajni ma prostą kubiczną formę, elewacja została rozbita przez układ pilastrów i gzymsów kordonowych z cegły glazurowanej. Łukowo zakończone okna na wyższych kondygnacjach mają ceglane parapety o spadzistym przekroju. Dziś dawna stajnia jest w trakcie przebudowy.

— Pewne elementy trzeba wymienić, natomiast wiele dawnych części zachowujemy — zapewnia Dorota Jarodzka-Śródka.

Największe wyzwanie stanowi zachowanie i rewitalizacja pochylni.

— To unikatowy element, więc chcieliśmy go udostępnić wszystkim mieszkańcom osiedla. Dlatego w tej części budynku zaprojektowaliśmy klub fitness — twierdzi Agnieszka Boreczek-Sinkiewicz z Archicom Studio, architekt prowadzący Browary Wrocławskie.

Kolejne trudne zadania, jakie wiążą się z rewitalizacją starej stajni, to pogłębienie poziomu piwnicy i garażu (z realizacją podbijania fundamentów) w celu wykonania parkingu podziemnego. Sporym wyzwaniem będzie również renowacja elewacji i dachu.

1646e18c-8c31-11e9-bc42-526af7764f64
Puls Biznesu po godzinach
Newsletter, który pozwoli odpocząć od codziennych newsów. Sylwetki ludzi biznesu, trendy, reportaże i podcasty
ZAPISZ MNIE
Puls Biznesu po godzinach
autor: Marcin Goralewski
Wysyłany raz w tygodniu
Marcin Goralewski
Newsletter, który pozwoli odpocząć od codziennych newsów. Sylwetki ludzi biznesu, trendy, reportaże i podcasty
ZAPISZ MNIE

Administratorem Pani/a danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska) Sp. z o. o. (dalej: my). Adres: ul. Kijowska 1, 03-738 Warszawa.

Kliknij w link w wiadomości, aby potwierdzić subskrypcję newslettera.
Jeżeli nie otrzymasz wiadomości w ciągu kilku minut, prosimy o sprawdzenie folderu SPAM.

Szybki puls miasta

Stara Stajnia oferuje 22 industrialne lofty od 36 do 76 m kw. Kosztować będą od 11,9 tys. do 14,4 tys. zł za m kw. Archicom zostawia lokale w stanie deweloperskim, co oznacza, że klienci będą je wykańczać na własną rękę, według swoich upodobań i potrzeb. Przy rewitalizacji budynku zostaną zachowane historyczne detale oddające kontekst tego miejsca. Loftowe wnętrza, pomarańczowa cegła, stalowe elementy to znaki charakterystyczne Starej Stajni. Wyjątkowo przestronne korytarze doświetli odtworzony świetlik. Dawną stajnię dopełnią stylizowane balkony, a nowoczesnego akcentu wschodniej fasadzie dodadzą szklane elementy na balkonach.

Z okien loftów będzie można obserwować plac Browarny z pnączami chmielu — miejsce spotkań, integracji i działań kreatywnych. W Starej Stajni oprócz loftów znajdzie się 10 lokali usługowych na dwóch poziomach — parterze i pierwszym piętrze. Zakończenie budowy tej inwestycji i gotowość do odbiorów administracyjnych planowana jest na pierwszy kwartał 2021 r., natomiast cały projekt Browarów Wrocławskich ma być gotowy do 2023 r. Deweloper chce włączyć przestrzeń dawnego browaru w strukturę miasta, aby była dostępna dla wszystkich wrocławian i znów kwitło tu miejskie życie. Architekci zadbali o wykorzystanie dawnych elementów Browaru Piastowskiego, łącząc symbolicznie przeszłość z tym co nowe i zachowując industrialny klimat miejsca.

— Historyczna zabudowa z charakterystyczną pomarańczową cegłą uzupełniona została współczesnymi budynkami nawiązującymi detalami i materiałami elewacyjnymi do zabytkowych industrialnych obiektów — twierdzi Dorota Jarodzka-Śródka.

Przedstawiciele dewelopera przekonują, że to wymarzone miejsce dla ludzi chcących poczuć szybki puls Wrocławia i żyć w miejskim stylu.

— Na terenie Browarów Wrocławskich będzie można mieszkać, odpoczywać, pracować, zrobić zakupy czy spotkać się ze znajomymi w restauracji. Architekci zadbali o wkomponowanie rozwiązań mixed-use, by dawne browary były przyjazne dla mieszkańców. W sąsiedztwie głównego placu powstanie miejsce na modne restauracje, przestrzenie coworkingowe, market spożywczy — wylicza Dorota Jarodzka-Śródka.

Osiedle Browary Wrocławskie obok zaplecza usługowego i restauracji ma zyskać wiele zakątków do relaksu na świeżym powietrzu. Projekt przewiduje rekreacyjną przestrzeń nad rzeką, gdzie powstaną m.in. klub kajakowy i wiele innych miejsc, w których będzie tętniło nowe życie dawnych browarów.

DOROTA KACZYŃSKA

Dziennikarka, analityk. Wieloletnia współpracowniczka „Pulsu Biznesu”, „Pulsu Biznesu Weekend” i „Rzeczpospolitej”. Specjalizuje się w tematyce gospodarczej, jest szczególnie zainteresowana sektorem budowlanym i nieruchomości. Z wykształcenia filolog klasyczny.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Dorota Kaczyńska

Polecane