Chiny otworzyły rynek dla polskiego drobiu

opublikowano: 29-11-2017, 09:51
aktualizacja: 29-11-2017, 09:52

Chiński rynek został otwarty na import mięsa drobiowego z Polski, podała Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza powołując się na informacje opublikowane na oficjalnej stronie chińskich służb weterynaryjnych (AQSIQ).

Obecnie Polska jest jedynym krajem Unii Europejskiej, który może prowadzić eksport drobiu do Chin. Chińskie służby weterynaryjne poinformowały o otwarciu rynku 28 listopada.

Otwarcie rynku chińskiego jest efektem starań KRD-IG, a także działań polskiej dyplomacji, władz weterynaryjnych i resortu rolnictwa.
 
– Eksport do Chin to dla polskiego drobiarstwa dopiero początek rozwoju na tym rynku – liczymy na szersze otwarcie i wierzymy, że resort rolnictwa dalej będzie wspierał działania KRD-IG w tym zakresie  –  mówi Łukasz Dominiak, dyrektor generalny KRD-IG.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Katarzyna Łasica

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy

Puls Biznesu

Branża spożywcza / Chiny otworzyły rynek dla polskiego drobiu