Chiny uwolniły część strategicznych rezerw wieprzowiny

opublikowano: 19-09-2019, 07:22

Braki na rynku i wzrost ceny skłoniły władze Chin do sięgnięcia do centralnego rezerwy wieprzowiny.

Zobacz więcej

fot. Bloomberg

W czwartek państwowe firmy zaoferowały 10 tys. ton mrożonej wieprzowiny z rezerwy strategicznej. To reakcja na skutki kryzysu spowodowanego przez afrykański pomór świń (ASF). W Chinach, które są największym producentem i konsumentem wieprzowiny, z powodu choroby dokonano uboju ponad 1 mln sztuk trzody chlewnej. Szybkie zmniejszanie podaży spowodowało gwałtowny wzrost ceny wieprzowiny. W sierpniu była ona o 46,7 proc. droższa niż rok wcześniej, wynika z oficjalnych danych.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś, bbc.com

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy