Coraz więcej turystów odwiedza Chorwację

Dorota Kaczyńska
opublikowano: 2002-09-06 00:00

Według danych Państwowego Urzędu Statystycznego Republiki Chorwacji, w 2001 r. do kraju liczącego 4,56 mln mieszkańców przyjechało 78,6 mln turystów. W porównaniu z 2000 r. liczba osób odwiedzających państwo chorwackie wzrosła o 10 proc. W tym rankingu Polacy zajęli 6 miejsce, z 38-proc. wzrostem liczby przyjazdów.

— W 2001 r. gościliśmy blisko 400 tys. Polaków, których najwięcej przyjeżdża z południa Polski — mówi Zdenko Karakaš, ambasador Republiki Chorwacji w Polsce.

Chorwaci są bardzo życzliwie nastawieni do polskich turystów.

— Podobieństwo języka sprawia, że porozumiewanie się nie stanowi problemu i umożliwia zawieranie znajomości — twierdzi Monika Marcinkiewicz z Narodowego Ośrodka Informacji Turystycznej Republiki Chorwacji.

Na wzrost popularności Chorwacji wpływ miały nie tylko walory turystyczne kraju, ale również atrakcyjne ceny usług proponowanych przez chorwackie hotele i pensjonaty. Prywatna kwatera, na którą turyści często się decydują, kosztuje 100-150 kun (50-75 zł) za dobę. Za pokój w hotelu trzygwiazdkowym trzeba zapłacić około 400 kun (200 zł).

Sezon turystyczny w Chorwacji trwa od połowy kwietnia do połowy października.

— Nasz kraj przyciąga turystów pięknem natury, czystym, ciepłym morzem, tysiącem wysp i licznymi zabytkami. Najczęściej odwiedzane miejsca to Zagrzeb, Dubrownik i Plitwickie Jeziora, znajdujące się na liście światowego dziedzictwa UNESCO — wylicza Zdenko Karakaš.

Turyści chętnie odwiedzają także Park Narodowy Krka, Brijuni, Mljet, Kornati, Paklenicę, Risnjak i północny Velebit. Jednak nie tylko ponad tysiąc wysp, w tym zaledwie 66 zamieszkanych, czy niemal 2 tys. kilometrów wybrzeża, stanowi o atrakcyjności turystycznej Chorwacji. Kraj ten może zaspokoić potrzeby nawet bardzo wybrednych urlopowiczów.

— Chorwacja to także możliwość aktywnego spędzania czasu na wędrówkach górskich, wspinaczce, czy uprawianiu górskiej turystyki rowerowej. Dużo osób przyjeżdża tu w celu uprawiania sportów wodnych — żeglują, nurkują, pływają kajakami, mogą także wędkować. Satysfakcję znajdą również miłośnicy sportów ekstremalnych, takich jak rafting, paralotniarstwo czy bunge jumping. Także amatorom zwiedzania zabytków Chorwacja może wiele zaproponować. Już od czasów rzymskich, przez kolejne stulecia, powstawały na tych terenach wspaniałe budowle, dobrze zachowane do dnia dzisiejszego. Dziś wiele z nich znajduje się na liście UNESCO, m.in. starówki w Dubrowniku i Trogirze, pałac Dioklecjana w Splicie, czy bazylika św. Eufrazjusza w Poreču — wylicza Bojan Baketa, dyrektor Narodowego Ośrodka Informacji Turystycznej Republiki Chorwacji.

Rejonem o bardzo rozbudowanej infrastrukturze jest półwysep Istria, atrakcyjny nawet poza sezonem turystycznym.

— Znajdują się tam trasy rowerowe oraz szlaki winne. Można również uczestniczyć w zbiorze trufli. Do pomocy dostaniemy wówczas psa, najczęściej mieszańca wyszkolonego w ich szukaniu — mówi Monika Marcinkiewicz.

Chorwacja słynie też z dobrej kuchni, a każdy region kraju ma charakterystyczne potrawy. W Dalmacji warto skosztować frutti di mare. Ciąg restauracji oferujących owoce morza znajduje się na ulicy Prijeko w starej części Dubrownika, a w lokalach można spotkać menu w języku polskim. Miłośnicy dobrej ryby i ostryg powinni wybrać się do Mali Ston na półwyspie Pelješac.

— Natomiast amatorom mięsa polecam restaurację Lička Kuća w Parku Plitwickie Jeziora — radzi Monika Marcinkiewicz.

Niemal w każdym mieście znajdują się konoby, restauracje o swojskiej atmosferze, gdzie można napić się wina z lokalnych winnic, zjeść domowy chleb lub ser. Natomiast miłośnicy herbaty mogą mieć w tym kraju problemy. Chorwaci, podobnie jak Włosi, preferują kawę.

— Herbatę pije się w Chorwacji, tylko w przypadku choroby, albo zimą. Jeśli chcemy napić się zwykłej herbaty, należy poprosić o „czarną herbatę”, inaczej dostaniemy rumianek — wyjaśnia Monika Marcinkiewicz.

Każda miejscowość w Chorwacji ma swoje święto. W październiku odbędą się w Lovranie Dni Kasztana, podczas których będzie można skosztować rozmaitych posiłków przyrządzonych z kasztana jadalnego. W listopadzie cała Chorwacja będzie obchodzić Dni Wina.