Cukier: trudny eksport, stabilne ceny

  • Marek Mejssner
opublikowano: 20-01-2016, 22:00

W kampanii 2015/16 wyprodukowano 1350 tys. ton cukru, czyli o 650 tys. ton mniej niż w poprzedniej.

Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ), w kampanii 2015/16 zbiory buraków cukrowych wyniosły 8,9 mln ton, co umożliwi produkcję 1350 tys. ton cukru. Według prognoz KE, cytowanych przez Agencję Rynku Rolnego, produkcja cukru buraczanego w roku gospodarczym 2015/16 miała być mniejsza od produkcji z sezonu 2014/15, kiedy wyniosła 1985 tys. ton. Po przeniesieniu zapasów cukru z poprzedniego roku gospodarczego w Polsce miało być w obecnej kampanii łącznie 1662 tys. ton cukru. Od września do listopada 2015 r. produkcja sięgnęła 952 tys. ton, co oznacza, że była mniejsza o 25 proc. niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Po raz pierwszy też, jak zauważa Piotr Szajner, analityk IERiGŻ, produkcja jest niższa od kwoty krajowej, wynoszącej 1405 tys. ton, jednak zaliczenie do produkcji z sezonu 2015/16 cukru nieobjętego kwotami z poprzedniej kampanii w ilości 321 tys. ton spowoduje, że tradycyjnie już na rynku polskim wystąpi nadwyżka. Tym razem wyniesie 250-270 tys. ton, które oczywiściezostaną wyeksportowane. Według analizy Piotra Szajnera, w 2016 r. przemysł cukrowniczy zakontraktuje buraki z powierzchni około 190 tys. ha, czyli o około 6 proc. większej niż w 2015 r. Przy założeniu, że plony wyniosą około 60 ton/ha, zbiory w 2016 r. mogą wynieść nawet 11,4 mln ton. Oznaczałoby to produkcję 1,7 mln ton cukru w 2016/17. Według danych IERiGŻ, od stycznia do października 2015 r. eksport cukru wyniósł 444 tys. ton, w tym 237 tys. ton sprzedano do UE. Resort finansów twierdzi, że w roku gospodarczym trwającym od 1 października 2014 r. do 30 września 2015 r. sprzedano 423 tys. ton cukru, co określałoby jego eksport na nieco wyższym poziomie, niż wyliczył IERiGŻ. Eksport cukru miał być przy tym o 10 proc. niższy niż w sezonie 2013/14, głównie z powodu mniejszej opłacalności. W roku gospodarczym 2014/15 wartość wywiezionego cukru wyniosła 183 mln EUR, czyli o 22 proc. mniej niż w analogicznym okresie roku gospodarczego 2013/14. Największym odbiorcą polskiego cukru były: Niemcy (99 tys. ton), Grecja (19 tys. ton), Litwa (20 tys. ton), Czechy, Węgry i Łotwa (po 16 tys. ton). Średnia cena wynosiła 472 EUR/tona. Najwięcej cukru poza UE sprzedano do Izraela (48 tys. ton), Kazachstanu (24 tys. ton) i Rosji (13 tys. ton), jednak ceny eksportowe były średnio o 21,7 proc. niższe i wyniosły 370 EUR/tona. Import cukru, według resortu finansów, w roku gospodarczym 2014/15 był o 33 proc. niższy niż w 2013/14 — łącznie 142 tys. ton. Natomiast wartość importowanego cukru spadła aż o 44 proc. w stosunku do tego, jaki zaimportowano w roku 2013/14, i wyniosła 65 mln EUR. Na światowym rynku w grudniu 2015 r. utrwaliła się tendencja wzrostowa. Spadek podaży spowodował, że ceny cukru wzrosły do około 415 USD/tonę, a cukru surowego do 350 USD/t. Prawdopodobnie w następnych miesiącach 2016 r. ta tendencja wyhamuje, bo w kontraktach terminowych na marzec cukier surowy kosztuje już 320 USD/T, zaś cukier biały — 410 USD/t. Na krajowym rynku w sierpniu i wrześniu 2015 r. cukier paczkowany kosztował 2,14-2,16 zł /kg, bo w tym okresie zapasy były jeszcze małe. W listopadzie 2015 r. cena zbytu cukru w workach 50 kg wynosiła już średnio 2,06 zł/kg — była wyższa o 14 proc. niż w 2014 r. Wpłynęło to na podwyżkę cen w handlu detalicznym — w listopadzie 2015 r. za 1 kg cukru płacono 2,44 zł, co znaczy, że cena była o 18 proc. wyższa niż w 2014 r. W handlu hurtowym różnica ta była jeszcze większa i sięgała 25 proc., licząc rok do roku.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Mejssner

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu