Dom Smaku myśli o zakupie Łmeatu

Katarzyna Kozińska
opublikowano: 2001-02-16 00:00

Dom Smaku myśli o zakupie ŁmeatU

Grupa Kapitałowa Dom Smaku zamierza wziąć udział w prywatyzacji jednego z ostatnich dużych zakładów mięsnych. Wiele wskazuje na to, że chodzi o zakup Łmeatu z Łukowa. Wiadomo też, że grupa zdecydowała się na likwidację nierentownych ZM Kościan.

Zarząd Zakładów Mięsnych Kościan uruchomił procedurę likwidacji spółki. Nie dojdzie do zaplanowanej na koniec lutego nowej emisji akcji, z której fabryka miała pozyskać około 2 mln zł. W ten sposób Kościan chciał spłacić część z 7 mln zł długu, który ciąży na fabryce.

Odcinanie ogonów

Akcjonariusze kontrolujący zakład, do których miały trafić akcje nowej emisji, zdecydowali, że jego zamknięcie to niezbędny element restrukturyzacji grupy.

— Zakład w Kościanie stoi w środku miasta, jest za duży i poważnie zadłużony. Zdecydowaliśmy się na takie rozwiązanie w chwili, gdy wartość majątku jeszcze bilansuje się z wysokością roszczeń wierzycieli. Poza tym likwidacja pozwoli poprawić wyniki całej grupy — mówi Andrzej Voigt, prezes Grupy Kapitałowej Dom Smaku, do której należy fabryka w Kościanie.

Nowa strategia

Dom Smaku zamierza sprywatyzować jeden z ostatnich państwowych zakładów mięsnych. Ma w tym przedsięwzięciu partnera — jest nim jedna z krajowych grup branżowych. Jednak Andrzej Voigt nie mówi, o kogo chodzi. Połączone siły inwestorów branżowych zostały skierowane prawdopodobnie na łukowski Łmeat.

Wczoraj minister skarbu przedłużył do końca lutego termin rozpatrywania ofert od inwestorów zainteresowanych prywatyzacją tego zakładu. Andrzej Voigt zapewnia, że sprzedaż tak utworzonej grupy jeszcze w tym roku powinna sięgnąć nawet 450-500 mln zł.

Leszek Spaliński, szef Łmeatu, liczy jednak na to, że MSP przyjmie propozycję konsorcjum utworzonego przez hodowców i pracowników spółki oraz dwóch krajowych zakładów produkcyjnych. Zgodnie z planem za pięć lat ten podmiot będzie w stanie wypracować obroty na poziomie 1 mld zł.

Dwóch założycieli

Do grupy Dom Smaku należą również dwa inne zakłady z branży: w Kościerzynie i Lesznie. Wszystkie firmy są powiązane kapitałowo osobami dwóch akcjonariuszy i założycieli Domu Smaku: Andrzeja Voigta i Andrzeja Maroszka. Do nich należy w sumie 60 proc. akcji spółki z Kościerzyny, która w 52 proc. jest współwłaścicielem Kościana i w 55 proc. zakładu z Leszna. Każda fabryka ma 30 proc. udziałów w spółce Dom Smaku.

Organizator

Puls Biznesu

Autor rankingu

Coface