Droższy świąteczny talerz

W tym roku przed świętami przyspieszył wzrost cen. Droższe niż przed rokiem są czołowe składniki używane do świątecznych potraw.

W tym roku przed świętami przyspieszył wzrost cen. Średnio w ciągu ostatnich pięciu lat tempo wzrostu cen żywności i napojów bezalkoholowych wynosiło 1,4 proc., w tym będzie to 0,6 pkt. proc. więcej. Droższe niż przed rokiem są czołowe składniki używane do świątecznych potraw.

— Wzrost cen żywności notowany jest na całym świecie. W listopadzie 2016 r. globalny indeks cen żywności FAO wzrósł w porównaniu z grudniem 2015 r. o 11 proc., przede wszystkim w związku ze znaczącą podwyżką cen cukru, produktów mleczarskich oraz olejów roślinnych — mówi Paweł Wyrzykowski, ekspert w departamencie analiz ekonomicznych, sektorowych i rynków rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas.

Trendy globalne przekładają się na polski rynek. Droższe u nas będą też m.in. ryby, mąka, warzywa czy mięso wieprzowe. Tańsze niż przed rokiem ma być mięso drobiowe oraz jaja.

2 proc. O tyle więcej Polacy zapłacą za żywność w grudniu…

25 proc. … w tym aż o tyle droższy może być cukier, czyli czołowy składnik świątecznych wypieków…

16 proc. … a o tyle mniej ważne w tym czasie masło

7 proc. … o tyle ma wzrosnąć cena ryb

5 proc. … a o tyle mniej zapłacą ci, którzy do koszyka wrzucą warzywa.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Michalina Szczepańska

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Rolnictwo / Droższy świąteczny talerz