Ponad 300 wystawców z Polski, a także m.in. z Czech, Włoch, Niemiec i Węgier, zaprezentuje swoją ofertę na Międzynarodowych Targach
Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej „Natura Food”, które dzisiaj rozpoczynają się w Łodzi. Według organizatorów, to najważniejsza branżowa impreza w Polsce, dedykowana bioproduktom, ekożywności oraz produktom regionalnym i tradycyjnym.
Wystawcy zaprezentują ofertę certyfikowanych produktów ekologicznych, żywność tradycyjną z oznaczeniami unijnymi i z oznaczeniami krajowych systemów jakości, produkty naturalne, nieprzemysłowe i o niskim stopniu przetworzenia. Do Łodzi przyjechały m.in. polskie firmy zajmujące się dystrybucją i konfekcjonowaniem żywności ekologicznej, producenci wędlin przygotowywanych według tradycyjnych receptur, firmy specjalizujące się w przetwórstwie i eksporcie runa leśnego czy producenci win ekologicznych oraz małe browary.
— Handel żywnością ekologiczną to poważny i trudny biznes. Z myślą o przedsiębiorcach z tej branży zaplanowaliśmy panel dyskusyjny, podczas którego właściciele i pracownicy sklepów z żywnością ekologiczną będą mogli podzielić się swoimi doświadczeniami z prowadzenia ekobiznesów — mówi Agata Szczepaniak z Międzynarodowych Targów Łódzkich, które są organizatorami imprezy.
Równolegle z „Natura Food” odbywają się Targi Ekologicznego Stylu Życia „beECO”. Ofertę zaprezentują na nich producenci ekologicznych kosmetyków naturalnych, środków czystości do mycia, prania i sprzątania, a także dziecięcych ubrań z wysokiej jakości tkanin.