Eksport drobiu wzrósł wartościowo o 17 proc. w I półroczu

ISBNews
opublikowano: 21-09-2015, 13:50

Wolumen eksportu żywca, mięsa, podrobów i przetworów z drobiu zwiększył się o 16% do ok. 444 tys. ton, a jego wartość wzrosła o 17% do 891 mln euro w I półroczu 2015 r., podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane Ministerstwa Finansów i analizy własne.

Średnia jednostkowa wartość wywozu była wyższa w skali roku o 1,5% i sięgnęła 2 euro/kg. Największy udział w sprzedaży na rynki zagraniczne miało mięso i podroby drobiowe, wolumen wysyłek zwiększył się w ciągu roku o 15% do 390,5 tys. ton, a wartość wzrosła o 16% do 744,5 mln euro. Bardzo dobry rezultat uzyskano również w eksporcie przetworów z drobiu, wolumen wzrósł o 26% do 39,9 tys. ton, a wartość zwiększyła się o 30% do 109,2 mln euro" - czytamy w komunikacie.

Największymi odbiorcami polskiego mięsa i przetworów z drobiu były tradycyjnie państwa UE, a wśród nich dominowały Niemcy, Wielka Brytania, Francja, Czechy i Holandia. Najważniejszymi rynkami zbytu z grona krajów trzecich były ponownie Benin i Hongkong, a także Chiny, gdzie wartość sprzedaży wzrosła w ciągu roku ponadtrzykrotnie. Na rynek chiński wysyłaliśmy głównie mrożone elementy kurcząt i indyków: skrzydła, nogi i podudzia. Do Rosji nie eksportowaliśmy w ogóle mięsa drobiowego, z uwagi na embargo wprowadzone w sierpniu 2014 r. Zwiększyła się natomiast ponaddwukrotnie wartość wywozu na Ukrainę, wymieniono w informacji.

Wolumen eksportu żywego drobiu z Polski w pierwszej połowie br. zmniejszył się o 1% do 12,1 tys. ton, a jego wartość wzrosła o 3% do 36 mln euro. W handlu żywcem drobiu od lat odnotowujemy jednak ujemne saldo (-34 mln euro). Niemcy pozostały największym odbiorcą żywca z drobiu z Polski, jednak wartość wysyłek spadła o 9% do 14,1 mln euro. Wzrosła natomiast sprzedaż na rynki wschodnie – na Ukrainę (+2%) i Białoruś (+73%), a do Rosji obniżyła się o 7%, podano także.

"Wielkość polskiego importu sektora drobiu w ciągu pierwszych sześciu miesięcy br. wyniosła 65,2 tys. ton i była o 4% niższa niż rok wcześniej, natomiast wartość zwiększyła się o 2% do 112,7 mln euro. W zakupach dominował żywiec drobiowy, rosnąc w ciągu roku o 2% wartościowo" - czytamy w raporcie.

Najważniejszymi dostawcami żywca drobiowego do Polski były Niemcy, Holandia, Czechy i Słowacja. Wielkość przywozu mięsa drobiowego obniżyła się o 6% do 17,5 tys. ton, natomiast jego wartość wzrosła o 13% do ok. 30 mln euro. Najwyższa wartość zakupów mięsa pochodziła z Niemiec, Słowacji, Wielkiej Brytanii i Węgier. W pierwszej połowie br. zmalał przywóz przetworów drobiowych do Polski o 15% ilościowo i o 12% wartościowo. Głównymi rynkami dostaw były również państwa UE, z Austrią, Niemcami i Węgrami na czele, podano również.

"Dodatnie saldo w polskim handlu zagranicznym żywcem, mięsem i przetworami drobiu w pierwszej połowie 2015 r. przekroczyło 778 mln euro i było o 20% wyższe od wyników z tego samego okresu roku ubiegłego" - podsumowano w raporcie.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: ISBNews

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu