Fińscy naukowcy produkują jedzenie ze... słońca

opublikowano: 08-01-2020, 22:00

Mięso z roślin to jeszcze nic w porównaniu z nowinką biotechnologiczną, którą mają do zaoferowania fińscy naukowcy.

Pracują nad produkcją białka z bakterii glebowych „karmionych” wodorem uzyskiwanym z wody w procesie produkcji energii elektrycznej. Twierdzą, że jedzenie produkowane „z powietrza” może swobodnie zastąpić wegańskie produkty z soi i w ciągu dekady stanie się dla nich poważną konkurencją — pisze portal BBC.

Solar Foods, powstała w 2017 r. spółka grupy naukowców, spin-off dwóch fińskich uczelni, szuka teraz kapitału na dalsze badania — chce pozyskać od inwestorów 5,5 mln EUR. W Helsinkach powstała już pilotażowa hodowla (Solar Foods’ pilot plant).

Zdaniem Pasiego Vainikki, przedstawiciela Solar Food, jeśli globalnie będziemy pozyskiwać więcej energii ze słońca i wiatru, to produkcja żywności stanie się w przyszłości „niemal zeroemisyjna”.

1646e18c-8c31-11e9-bc42-526af7764f64
Puls Biznesu po godzinach
Newsletter, który pozwoli odpocząć od codziennych newsów. Sylwetki ludzi biznesu, trendy, reportaże i podcasty
ZAPISZ MNIE
Puls Biznesu po godzinach
autor: Marcin Goralewski
Wysyłany raz w tygodniu
Marcin Goralewski
Newsletter, który pozwoli odpocząć od codziennych newsów. Sylwetki ludzi biznesu, trendy, reportaże i podcasty
ZAPISZ MNIE

Administratorem Pani/a danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska) Sp. z o. o. (dalej: my). Adres: ul. Kijowska 1, 03-738 Warszawa.

Kliknij w link w wiadomości, aby potwierdzić subskrypcję newslettera.
Jeżeli nie otrzymasz wiadomości w ciągu kilku minut, prosimy o sprawdzenie folderu SPAM.
© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Aleksandra Rogala

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy