Oczywiście siedzą przy stole i jedzą indyka oraz placek dyniowy - tradycyjne potrawy Święta Dziękczynienia, rozpoczynającego w USA okres świąteczny, zakończony dopiero Bożym Narodzeniem.

Ponieważ indyk i potrawy z niego są już u nas dość pospolite, postanowiłam sprawdzić jak smakuje ich "dziękczynna" dynia na słodko czyli właśnie tradycyjny pumpkin pie.
W wykonaniu jest znacznie prostszy, niż można się spodziewać, a do tego znakomicie utylizuje dynię pozostałą po Halloween, od której w ostatnich latach wręcz uginają się jesienią nasze warzywne stragany.
Są różne przepisy na ten placek. Z licznych dostępnych wybrałam ten najzwyklejszy i jednocześnie najpopularniejszy u samych Amerykanów. Powstaje z niego tarta na słodko ze śmietankowo-dyniowym w smaku wierzchem, przypominającym w konsystencji lekką piankę. Wyśmienita z sosem waniliowym lub serkiem homogenizowanym!
Prosty przepis na pumpkin pie
na ciasto
1,5 szklanki mąki
0,75 szklanki cukru białego
szczypta soli
pół kostki masła lub margaryny do pieczenia
1 jajko
na masę dyniową
1/4 małej pomarańczowej dyni
3 jajka
0,75 szkl. cukru trzcinowego
250 ml słodkiej śmietany 30-36 %
łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej i tyle samo suchego imbiru
Zaczynam od umycia, odpestkowania i pokrojenia na półksiężyce mojej dyni. Nie solę jej i nie doprawiam niczym. Umieszczam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego na 180 st. piekarnika. Piekę ok. 30 minut, aż miąższ będzie miękki i ugotowany.
Gdy dynia się piecze robię spód do tarty: suche składniki mieszam dokładnie, dodaję masło/margarynę pokrojone w kosteczkę i zagniatam. Dodaję całe jajko i dalej zagniatam, aż składniki dokładnie się połączą.
Wałkuję na podsypanej mąką stolnicy do placka o średnicy w miarę wysokiej zwykłej formy do tart i wykładam do tej formy, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwam widelcem lub obciążam fasolą, by nie rosło podczas pieczenia. Wstawiam do lodówki na kilka minut.
Gdy dynia jest upieczona do piekarnika wstawiam ciasto i podpiekam ok. 12 minut.
Dokładnie tyle wystarczy na przygotowanie dyniowej masy.
W misce roztrzepuję całe jajka, dosypuję trzcinowy cukier, dolewam śmietankę i dokładnie mieszam trzepaczką.
Z lekko przestudzonej dyni usuwam skórkę, po czym kroję warzywo na mniejsze kawałki i umieszczam je w wysokim naczyniu. Miksuję dynię blenderem ręcznym na gładką pulpę, a następnie wylewam pulpę do masy jajeczno-śmietanowej.
Dodaję przyprawy, mieszam i gotowe! Wyjmuję z piekarnika podpieczony spód, wylewam nań masę (jeśli się nie zmieści cała - zostawiam i robię z niej potem pyszne ciasto) i wkładam do piekarnika na dalsze pieczenie przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Jest gotowe, gdy masa na wierzchu się ścięła.
Podaję wystudzone.