Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBR) ogłosiło dziewiątą edycję programu, który wspiera badania przemysłowe, prace rozwojowe i przedwdrożeniowe. Tym razem krajowa agencja przeznaczyła na ten cel 80 mln zł.
Obecna edycja konkursu obejmuje zagadnienia badawcze, które wpisują się w długofalową politykę państwa. Chodzi o tematy związane z pułapkami średniego dochodu, przeciętnego produktu, braku równowagi, demograficzną i dotyczącą słabości instytucji.
– Stymulujemy te dziedziny gospodarki, które wymagają podjęcia natychmiastowych działań. Program Gospostrateg pomaga zagospodarować luki w ważnych dla naszego kraju sektorach – mówi dr Remigiusz Kopoczek, p.o. dyrektora NCBR.
Konkurs jest przeznaczony dla konsorcjów. W ich skład mogą wchodzić przedsiębiorcy, jednostki naukowe, a także podmioty, które zastosują w praktyce rozwiązania będące wynikiem wspieranych projektów. Mogą to być m.in. fundacje, stowarzyszenia, ministerstwa, urzędy marszałkowskie i agencje wykonawcze.
Wnioski o dofinansowanie będzie można składać od 20 czerwca do 20 września. Maksymalna wartość kosztów kwalifikowanych projektu wynosi 8 mln zł, natomiast minimalna – 1 mln zł. Przedsięwzięcia mogą dotyczyć badań podstawowych, przemysłowych, prac rozwojowych i przedwdrożeniowych. Te ostatnie są obowiązkowym elementem projektu. Wsparcie na realizację wspomnianych badań podstawowych nie może przekroczyć 15 proc. kosztów kwalifikowalnych projektu. W przypadku pozostałych przedsięwzięć będzie to 35 proc. Co ważne, realizacja projektów nie może trwać dłużej niż trzy lata.
Konkursy dotacyjne w ramach programu Gospostrateg odbywają się od 2018 r. Dofinansowanie otrzymało sporo innowacyjnych projektów. Jednym z nich jest platforma żywnościowa Sellfood. Jej twórcami są przedstawiciele konsorcjum, którego liderem jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Projekt otrzymał grant w wysokości ponad 11 mln zł. Platforma żywnościowa działa na wzór giełdy papierów wartościowych, ale nie obraca akcjami, tylko produktami rolnymi. Początkowo obrót dotyczył tylko pszenicy, potem również żyta. W planach konsorcjum jest też kukurydza, rzepak, cukier, mleko w proszku, sok jabłkowy i wołowina.