Czytasz dzięki

Import mięsa przez Chiny szykuje się na rekord

Tadeusz Stasiuk, Bloomberg
opublikowano: 09-11-2020, 10:59

Zakupy mięsa z zagranicy przez Państwo Środka są na dobrej drodze by odnotować w tym roku nowy rekord wszechczasów. Wszystko przez braki w krajowej hodowli świń zdziesiątkowanej chorobą afrykańskiego pomoru świń.

fot. Bloomberg
fot. Bloomberg

Według szacunków ministerstwa handlu, najprawdopodobniej import w 2020 r. przekroczy poziom 9,5 mln ton.

Po 10-ciu miesiącach br. zakupy mięsa i podrobów wyniosły już 8,2 mln ton, co oznacza 62-proc. wzrost w ujęciu rocznym. Co istotne, Chiny rozszerzyły też liczbę krajów z których sprowadzają mięso.

Chiny to największy na świecie konsument mięsa wieprzowego.

Według prognoz resortu handlu, w 2021 r. import samej tylko wieprzowiny i jej podrobów może przekroczyć poziom 3 mln ton, zaś import wołowiny i baraniny wzrosnąć do około 2 mln ton. Ministerstwo oczekuje, że krajowa podaż wieprzowiny prawdopodobnie powróci do normalnego poziomu w drugiej połowie przyszłego roku, ponieważ gospodarstwa aktywnie odbudowują stada. Spodziewa się też wzrostu samego spożycia wieprzowiny, po załamaniu wywołanym drastycznym wzrostem jej cen.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Polecane