Powoli, ale nieubłaganie zmieniamy nawyki żywieniowe. Trend ten widzą wyraźnie na przykład sieci dyskontowe, w których coraz bardziej widoczny jest asortyment wcześniej niespotykany – jak choćby wegańskie kaszanki. Postanowiliśmy dowiedzieć się czegoś więcej o transformacji żywnościowej, jej przyczynach, skali, kierunku – i o tym, czy czasem zamiana schabowego na jego roślinny odpowiednik nie jest chwilową modą, która nie przetrwa zderzenia z wysoką inflacją i ograniczeniem wydatków konsumenckich.
Audycję najlepiej zacząć od garści faktów. Dlatego pierwszym gościem jest Michał Maksymiec, dyrektor ds. współpracy z sieciami detalicznymi w Panelu Gospodarstw Domowych, opracowywanym przez GFK. Mówi on m.in. o pandemicznych zmianach nawyków żywieniowych i wielkości rynku roślinnych zamienników mięsa czy nabiału.
Potem głos zabiera rynkowa praktyczka. Katarzyna Gębala prawie trzy dekady temu stworzyła firmę Polsoja, która teraz działa pod szyldem grupy Well Well - i już od jakiegoś czasu w ofercie ma nie tylko produkty sojowe, ale całą gamę roślinnych zamienników. Menedżerka opowiada o nowych trendach w segmencie roślinnych zamienników i o szansach eksportowych dla polskich firm.
A jak jemy, gdy nie mamy czasu albo chęci na gotowanie - albo chcemy mieć bardziej różnorodne niż w domu posiłki? O tym opowiada Paweł Gurgul, prezes spółki Maczfit, największego gracza na polskim rynku diet pudełkowych. Mówi także o tym, czy pogorszenie nastrojów konsumenckich i wysoka inflacja nie sprawią czasem, że na jedzeniu zaczniemy oszczędzać - i zrezygnujemy z diet przynoszonych pod drzwi.
Na zamiennikach mięsa i nabiału żywnościowe innowacje się nie kończą. W kolejnej rozmowie Marian Owerko, prezes Bakallandu, tłumaczy, z czym się je tzw. superfoods, w które inwestuje kierowana jego firma.
Na koniec głos zabiera duet menedżerów spółki HiProMine, która niedawno zadebiutowała na NewConnect. Michał Pokorski i Damian Józefiak opowiadają o zastosowaniach owadziego białka i o tym, czy kiedyś owady mogą stać się stałym elementem ludzkiej diety.
0'59" Michał Maksymiec o wartości zamienników
13'25" Katarzyna Gębala o alternatywach dla mięsa
21'20" Paweł Gurgul o dietach pudełkowych
28'05" Marian Owerko o superdodatkach
36'22" Michał Pokorski i Damian Józefiak o pożytkach z owadów