Za miesiąc – 1 września – na terenie Krakowa wejdzie w życie całkowity zakaz palenia węglem i drewnem. Dotyczy to także lokali gastronomicznych.
- Warto wiedzieć, że mieszkańcy, restauratorzy, obsługujący punkty gastronomiczne oraz osoby prowadzące działalność wytwórczą w rolnictwie powinni przystosować się do nowych przepisów - informują urzędnicy z ratusza w Krakowie.

Zgodnie z lokalną uchwałą antysmogową, przyjętą przez sejmik województwa, palenie węglem i drewnem w domowych piecach w Krakowie będzie zakazane od 1 września. Za nieprzestrzeganie lokalnego prawa grożą kary: mandat do 500 zł, a nawet grzywna do 5000 zł w przypadku nie przyjęcia mandatu. Obowiązuje też zakaz palenia w kominkach.
- W instalacjach spalania paliw dopuszczone będzie stosowanie wyłącznie gazu ziemnego wysokometanowego lub zaazotowanego (w tym skroplonego gazu ziemnego), propan-butanu, biogazu rolniczego lub innego rodzaju gazu palnego oraz lekkiego oleju opałowego - tłumaczą urzędnicy.
Zakaz nie spodoba się amatorom pieczonych kiełbasek. Uchwała przewiduje brak możliwości użytkowania posadowionych na stałe ciężkich grilli ogrodowych, np. murowanych, związanych z podłożem na stałe lub ciężkich grilli działających niezmiennie w jednym miejscu. Dotyczy to także restauratorów i właścicieli punktów gastronomicznych (z wyjątkiem sytuacji, gdy instalacja objęta jest obowiązkiem uzyskania pozwolenia lub zgłoszeniu). Będzie można za to stosować przenośne, lekkie grille, ruszty, rożna, z których korzysta się sezonowo, okazjonalnie, w tym w małych punktach gastronomii, ponieważ w rozumieniu przepisów nie są one „instalacją”.
Zakazy te obowiązują wyłącznie na terenie gminy Kraków.
Podpis: Aleksandra Rogala