Kuchnia Polska chce kupić zakład Hortexu
BEZ USZCZERBKU: Potencjał produkcyjny pozostałych siedmiu zakładów Hortexu jest tak duży, że jak zapewnia Wojciech Mądalski, prezes Hortexu, jego firma nie odczuje tego ubytku. fot. Grzegorz Kawecki
Kuchnia Polska Dom Inwestycyjny jest najpoważniejszym kandydatem do kupna oddziału Hortexu w Środzie Wielkopolskiej.
Liczba potencjalnych inwestorów będzie znana 5 listopada.
— Złożyliśmy ofertę, w której deklarujemy chęć przejęcia całego zakładu. Mamy zamiar kontynuować działalność przetwórczą firmy. Już teraz podjęliśmy współpracę z okolicznymi rolnikami — mówi Tadeusz Kuraś, dyrektor Kuchni Polskiej.
Poznańscy kucharze
Firmę kontrolują trzy osoby. Połowa udziałów Kuchni należy do Mariusza Świtalskiego, właścicielami drugiej połowy są prezes spółki Ireneusz Pilarz i poznański biznesmen Krzysztof Wegenke.
Wiadomo też, że zainteresowane sprzedażą filii Hortexu są jeszcze dwie poznańskie firmy. Nieoficjalnie wiadomo, że poznańska firma Vist chce kupić linię technologiczną do produkcji koncentratów.
Z kolei prezes spółki Machura Bros Corporation, kolejnego potencjalnego inwestora zainteresowanego firmą ze Środy Wielkopolskiej, nie chciał ujawnić żadnych szczegółów oferty, zasłaniając się tajemnicą handlową.
— Od przyszłego inwestora oczekujemy, iż w pełni uruchomi możliwości przetwórcze zakładu i znajdzie pracę dla dotychczasowej 400-osobowej załogi. Wolelibyśmy, żeby była to firma z polskim kapitałem — twierdzi Mieczysław Jacków, burmistrz Środy Wielkopolskiej.
Hortex zobowiązał się też, wobec dotychczasowych dostawców, iż niezależnie od przyszłych potrzeb średzkiego zakładu, będzie odbierał od nich płody rolne. Będą one przerabiane w innych oddziałach Hortexu.
Centrala Hortexu próbowała pozbyć się oddziału w Środzie już od początku roku. Negocjacje z potencjalnymi inwestorami szły opornie, gdyż zakład ma ogromny majątek, który bez nieruchomości i 26-hektarowego terenu wart jest 10 mln zł.
Od blokady do spółki
Sprawa stała się głośna po tym, jak Hortex postanowił wywieźć część maszyn do innego ze swych zakładów. Miejscowi plantatorzy zdecydowali się wówczas na blokadę przedsiębiorstwa. Doszło też do powołania Średzkiej Grupy Kapitałowej. Do spółki weszli miejscowi plantatorzy i pracownicy zakładu.
Możliwe jest, że również i ta firma samodzielnie bądź w porozumieniu z innym inwestorem złoży ofertę na przejęcie średzkiego zakładu.
W Środzie Wielkopolskiej produkowane są mrożonki warzywne i koncentrat pomidorowy.