Na efekty skupu trzeba poczekać

Maciej Zbiejcik
opublikowano: 2000-01-11 00:00

Na efekty skupu trzeba poczekać

Już tydzień trwa skup interwencyjny na rynku żywca wieprzowego. Jednak analitycy twierdzą, że to zbyt krótki okres, aby stwierdzić, czy przyniesie on pożądany efekt.

AGENCJA Rynku Rolnego chcąc rozładować trudną sytuację na rynku mięsa postanowiła na początku stycznia uruchomić skup półtusz. Pierwsze odczuwalne rezultaty agencyjnych starań powinniśmy obserwować dopiero po upływie co najmniej 3 tygodni stycznia.

DWIEŚCIE zakładów wyselekcjonowanych przez oddziały terenowe agencji, które na początku ubiegłego tygodnia rozpoczęły działania interwencyjne, płaci rolnikom za kilogram półtusz klasy E i U — 5,10 zł, a klasy R — 4,80 zł/kg. W momencie ogłoszenia skupu przedstawiciele resortu rolnictwa podawali, iż interwencją zostanie objęte 40 tys. ton mięsa wieprzowego.

TRUDNO w tej chwili określić, czy ta ilość zapewni poprawę sytuacji na rynku. Rolnicy czekają bowiem nie tylko na wzrost popytu, ale również, a może przede wszystkim, na wyższe ceny mięsa wieprzowego. W ostatnim czasie ich oczekiwania dodatkowo urosły po niezbyt pomyślnej dla całego rynku rolno-spożywczego końcówce roku.

KONIEC ubiegłego miesiąca, zresztą jak niemal cały rok, odznaczał się mniejszym popytem na mięso i jego przetwory. W ostatnich dniach grudnia skup żywca w zakładach przetwórczych spadł blisko o 40 proc. w stosunku do początku miesiąca. W ocenie specjalistów, to ograniczenie zostało podyktowane spadkiem zamówień ze strony handlu detalicznego w okresie poświątecznym. W dodatku niektóre zakłady posiadały jeszcze towar zmagazynowany przed świętami i nie wyrażały zainteresowania kupnem większej ilości mięsa do przerobu. Jednak część fachowców ograniczenie skupu w grudniu wiąże z agencyjnymi zapowiedziami odnośnie do przyszłej interwencji.

JAK PODAJE Główny Inspektorat Skupu i Przetwórstwa Artykułów Rolnych, w okresie od 20 do 31 grudnia 1999 roku zakłady przemysłu mięsnego skupiły około 15,5 tys. ton żywca w tym 12,5 tys. ton trzody chlewnej i 3 tys. ton bydła.

MIMO tak ograniczonego skupu, tylko w województwie podkarpackim zanotowano niedobór surowca, który jednak nie wynikał ze wstrzymania dostaw przez rolników. Dwie krajowe przetwórnie zdecydowały się sprowadzić z Danii około 140 ton mięsa wieprzowego.

W ZAKŁADACH przemysłu mięsnego średnia cena skupu trzody kl. I wynosiła 3,18 zł/kg, natomiast za bydło w kl. A rolnicy otrzymywali średnio 3,02 zł/kg.