Na rynku żywności powoli odwraca sie trend cen

Jan Konczewski
opublikowano: 2021-03-26 09:04

W branży drobiowej, wieprzowej i mleczarskiej mamy do czynienia ze wzrostami cen spowodowanymi m.in. ograniczoną przez rosnące koszty produkcji podażą. To jedno z ciekawszych obecnie zjawisk w sektorze rolno-spożywczym. Warto też zwrócić uwagę na solidne wyniki eksportu na najważniejszych rynkach.

Przedstawiamy miesięczne podsumowanie najważniejszych trendów na rynku rolno-spożywczym.

Produkcja

W lutym produkcja przemysłu spożywczego w cenach stałych, a więc bez uwzględnienia zmian cen, wyrównana sezonowo, wzrosła 2,7 proc. względem ubiegłego roku. Tym samym dynamika pozostaje na stabilnym dodatnim poziomie już od czerwca. Przy czym warto podkreślić, że taka zagregowana miara zawiera udział produktów liczony według ich nominalnej sprzedaży, a nie tonażu.

Natomiast w wielu kluczowych segmentach odnotowano wysokie spadki produkcji w lutym. Na przykład dynamika produkcji mięsa drobiowego wyniosła w lutym minus 9,5 proc. rok do roku. Z kolei przetwórstwo mleka płynnego przetworzonego było o 4,3 proc. mniejsze niż przed rokiem. W tym przypadku dynamiki liczone są na podstawie wagi lub objętości produktów.

Ceny

W cenach hurtowych widać pierwsze sygnały odwracania trendów spadkowych. Widoczne jest to szczególnie na rynku mięsa wieprzowego, do pewnego stopnia też na rynkach niektórych owoców i warzyw.

Podobne trendy występują w cenach konsumpcyjnych. Ogólna dynamika cen jest bardzo niska, ale na kilku istotnych rynkach widać sygnały odwracania tendencji – szczególnie na rynku mięsa drobiowego, czy na rynku warzyw.

Eksport

Mamy już szczegółowe dane eksportowe za cały 2020 rok. Poniżej zamieszczamy podsumowanie trendów w najważniejszych segmentach. Pokazujemy je w ujęciu miesięcznym – zarówno dynamikę sprzedaży na poszczególne rynki, jak i udział Polski w imporcie poszczególnych rynków (licząc tylko import z UE).

Ogółem w grudniu polski eksport żywności zwiększył się o 6,4 proc. rok do roku, a wzrosty zanotowano na wszystkich najważniejszych rynkach. Wprawdzie spadał eksport mięsa i nabiału, ale za to mocno rosła sprzedaż zagraniczna wyrobów przetworzonych (w tym przetworów mięsnych). W pewnej mierze była to zasługa budowania zapasów w Wielkiej Brytanii – efektu, który odwrócił się w styczniu. Ale wzrosty występowały na większości najważniejszych rynków.