Najlepszy na świecie ser robią w…. Norwegii

Norwegia nie jest powszechnie uważana za miejsce, gdzie robi się najlepsze sery. Tym większe było zaskoczenie kiedy ogłoszono wynik 2016 World Cheese Awards.

Nagrodę najlepszego sera na świecie w tym roku zdobył Kraftkar wyprodukowany przez norweską firmę rodzinną Tingvollost. Tak zdecydowało 266 jurorów konkursu, który odbył się w hiszpańskim San Sebastian. 

- Brak mi słów. To absolutnie fantastyczne dla małej, rodzinnej firmy jak Tingvollost – powiedział jej szef, Gunnar Waagen.

Tingvollost produkuje tylko 20 ton sera rocznie. Wykorzystuje do tego mleko od własnych krów.

W konkursie uczestniczyło ponad 3 tys. serów wyprodukowanych przez firmy z 31 krajów. 

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś, local.no

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy

Puls Biznesu

Po godzinach / Najlepszy na świecie ser robią w…. Norwegii