Najlepszy na świecie ser robią w…. Norwegii

opublikowano: 22-11-2016, 11:40

Norwegia nie jest powszechnie uważana za miejsce, gdzie robi się najlepsze sery. Tym większe było zaskoczenie kiedy ogłoszono wynik 2016 World Cheese Awards.

Nagrodę najlepszego sera na świecie w tym roku zdobył Kraftkar wyprodukowany przez norweską firmę rodzinną Tingvollost. Tak zdecydowało 266 jurorów konkursu, który odbył się w hiszpańskim San Sebastian. 

- Brak mi słów. To absolutnie fantastyczne dla małej, rodzinnej firmy jak Tingvollost – powiedział jej szef, Gunnar Waagen.

Tingvollost produkuje tylko 20 ton sera rocznie. Wykorzystuje do tego mleko od własnych krów.

W konkursie uczestniczyło ponad 3 tys. serów wyprodukowanych przez firmy z 31 krajów. 

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś, local.no

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy

Puls Biznesu

Po godzinach / Najlepszy na świecie ser robią w…. Norwegii