Nauka optuje za jedzeniem owadów

opublikowano: 17-07-2019, 22:00

Kto by pomyślał — nauka sugeruje, że robaki mogą być jedzeniem przyszłości i ratunkiem dla naszej coraz uboższej w dobre składniki pokarmowe zachodniej diety.

W wielu kulturach, dla nas egzotycznych, są codziennym źródłem pożywienia — zwłaszcza w regionie Azji i Pacyfiku. W Europie i USA insekt — pełzający czy łatający — na talerzu wywołałby raczej obrzydzenie. Być może zmienimy zdanie, jeśli poznamy najnowsze odkrycie naukowe z Uniwersytetu Teramo we Włoszech. Powszechnie wiadomo, że owady mają dużo białka i tłuszczów, ale to nie wszystko: naukowcy utrzymują, że jadalne robaki są znacznie bardziej odżywcze dla organizmu niż większość pożywienia, które znamy.

W badaniach laboratoryjnych porównali je np. z oliwą i sokiem jabłkowym. Wynika z nich, że insekty (w stosunku do wielu składników naszej diety) mają bardzo wysoką zawartość antyoksydantów — substancji nazywanych witaminami młodości, niezwykle korzystnych dla zdrowia komórek naszego ciała. To oznacza, że mogłyby zastąpić nie tylko mięso, lecz także warzywa i owoce.

— Co najmniej dwa miliardy ludzi, jedna czwarta światowej populacji, regularnie jada insekty — mówi prof. Mauro Serafini, jeden z autorów badania.  

1646e18c-8c31-11e9-bc42-526af7764f64
Puls Biznesu po godzinach
Newsletter, który pozwoli odpocząć od codziennych newsów. Sylwetki ludzi biznesu, trendy, reportaże i podcasty
ZAPISZ MNIE
Puls Biznesu po godzinach
autor: Marcin Goralewski
Wysyłany raz w tygodniu
Marcin Goralewski
Newsletter, który pozwoli odpocząć od codziennych newsów. Sylwetki ludzi biznesu, trendy, reportaże i podcasty
ZAPISZ MNIE

Administratorem Pani/a danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska) Sp. z o. o. (dalej: my). Adres: ul. Kijowska 1, 03-738 Warszawa.

Kliknij w link w wiadomości, aby potwierdzić subskrypcję newslettera.
Jeżeli nie otrzymasz wiadomości w ciągu kilku minut, prosimy o sprawdzenie folderu SPAM.
© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Aleksandra Rogala

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy