Nestle zmniejszy ilość cukru w czekoladzie o 40 proc.

Szwajcarski gigant spożywczy Nestle poinformował o przełomie, którego dokonali jego naukowcy. Odkrycie pozwoli na znaczące zmniejszenie ilości cukru w czekoladzie.

Badacze Nestle znaleźli sposób na zmniejszenie o 40 proc. ilości cukru w wyrobach czekoladowych bez wpływu na ich smak. Spółka jest w trakcie zdobywania patentu na swoje odkrycie. Zamierza wykorzystać je w  swoich produktach od 2018 roku. 

Zobacz więcej

gesinek/RGB Stock

Szwajcarski koncern ujawnił jedynie, że jego naukowcom udało się zmienić strukturę cukru w ten sposób, że szybciej się rozpuszcza. To powoduje, że kubeczki smakowe przekazują większe odczucie słodkości pomimo mniejszej ilości cukru.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś, bbc.com

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Świat / Nestle zmniejszy ilość cukru w czekoladzie o 40 proc.