Nowe miejsce w stolicy

AYA
27-11-2009, 00:00

Nowe miejsce w stolicy

Stolik pod Zośką Loren

KKuchnia włoska cieszy się w Polsce szczególnym powodzeniem. Niestety, mimo jej olbrzymiego bogactwa, kojarzy się głównie z pizzą i spaghetti. Dlatego warszawska restauratorka Magda Gessler postanowiła pokazać różnorodność smaków i bogactwo włoskiej sztuki kulinarnej. Na początku listopada otworzyła Trattorię Bellini w gotyckich piwnicach kamienicy Pod Krokodylem przy Rynku Starego Miasta w Warszawie. Bellini to nazwisko słynnego malarza, ale łakomczuchom kojarzy się głównie z koktajlem z wina musującego i soku brzoskwiniowego. W karcie dominuje kuchnia toskańska, lecz nie brakuje też dań z innych regionów Italii. Potrawy przyrządzają, pod okiem włoskiego mistrza, kucharze wyszkoleni w Toskanii. Inspiracją dla rustykalnych wnętrz restauracji są tradycyjne trattorie starożytnego miasteczka Volterra. Jedną z sal udekorowano zdjęciami włoskich seksbomb. Wszak swe legendarne kształty zawdzięczały potrawom rodzimej kuchni.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: AYA

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Po godzinach / Nowe miejsce w stolicy