Ponad 7 tysięcy dorosłych pracowników uczestniczyło w badaniu. Prześledzono, ile dni w pracy opuścili, jaka była efektywność ich pracy i oceniono sprawność w wykonywaniu codziennych aktywności.
Pracownicy otyli, chorzy na cukrzycę typu 2 opuszczali 11 do 15% czasu pracy (blisko 6 godzin tygodniowo) ze względu na problemy zdrowotne w porównaniu z 9% wśród osób z masą ciała mieszczącą się w normach (3,6 godziny na tydzień).
Otyłość i cukrzyca typu 2 były także czynnikami pogarszającymi sprawność wykonywania 20 do 34 procent codziennych czynności.
Wyniki powyższego badania są cenną informacją dla pracodawców. Programy dbające o zdrowie i styl życia pracowników przynoszą korzyści dla samych pracowników, jak i ich miejsc zatrudnienia.
Źródło: American Journal of Health Promotion 2009
Tekst pochodzi z Pulsu Medycyny