Panuje nietypowy świński dołek
Zazwyczaj III kwartał każdego roku to okres, w którym ceny mięsa wieprzowego są najwyższe w roku — dzieje się tak ze względu na cykliczny spadek podaży. Jednak w tym sezonie mamy do czynienia z zupełnie inną sytuacją. Obecnie ceny spadają, choć jeszcze w II kwartale i na początku III można było spodziewać się powtórki corocznego scenariusza. Spadek podaży wieprzowiny w czerwcu i lipcu br. sprawił, iż nie tylko została zahamowana tendencja spadkowa cen, ale nastąpił jej wzrost. Trwało to jednak krótko. Od sierpnia ceny skupu wieprzowiny zaczęły spadać, utrzymując stały trend. Para prosiąt kosztuje obecnie średnio 170 zł, podczas gdy dwa miesiące temu kształtowała się na poziomie 200. Półtusze również staniały prawie o 20 proc. w stosunku do września br.
PODSTAWOWYM czynnikiem, który ma wpływ na taki obraz rynku wieprzowiny jest wysoka podaż zboża z przeznaczeniem na pasze, co w konsekwencji powoduje stałą obniżkę cen pasz. Taka sytuacja sprzyja wzrostowi produkcji zwierzęcej. Produkcja wieprzowiny w br. będzie według szacunków większa o około 10 proc. w stosunku do 1997 roku. Jednak spożycie mięsa utrzymuje się cały czas na stałym poziomie. W dodatku na początku września nastąpiło załamanie eksportu mięsa do Rosji. Eksport artykułów rolno-spożywczych w ubiegłym roku stanowił 42 proc. całego eksportu do tego kraju, z czego najwięcej przypadało na mięso. Tymczasem na rodzimym rynku brakuje obecnie nowych odbiorców mięsa, którzy skutecznie wypełniliby lukę powstałą w wyniku gwałtownie zmniejszonej sprzedaży do Rosji.
ZDANIEM Marka Millera z BM Broker Company, w najbliższych miesiącach ceny mięsa mogą nadal spadać. Szansą na zahamowanie tej tendencji mógłby okazać się skup mięsa prowadzony przez Agencję Rynku Rolnego.
Agencja już za kilka dni zamierza rozpocząć skup półtusz wieprzowych. Nie będzie miał on charakteru interwencyjnego, ale przeprowadzony zostanie na odnowienie rezerw państwowych. Podmioty, które będą kupowały półtusze w imieniu agencji, zostaną wyłonione w drodze przetargu, jeszcze do końca tego tygodnia. Aby firma mogła przystąpić do przetargu, powinna spełnić kilka warunków. Przede wszystkim musi dysponować stosownym pozwoleniem uprawniającym do eksportu mięsa. Musi być również przystosowana do przechowywania półtusz w odpowiednich warunkach.
W GRONIE podmiotów ubiegających się o przyznanie zezwolenia na skup znalazły się głównie zakłady przetwórstwa mięsnego. Przetarg ma wyłonić nie tylko firmy, ale określić także cenę, po jakiej nastąpiłby zakup półtusz, jak również ilość kupowanego towaru.