Polska 26. w rankingu bezpieczeństwa żywności

DI, PAP
opublikowano: 10-07-2014, 00:00

16. Na takiej pozycji w rankingu, wśród 20 krajów UE, znalazła się Polska.

Polska znajduje się na 26. miejscu w rankingu bezpieczeństwa żywnościowego na 109 krajów — dostała 72,7 pkt na 100 możliwych.

W 2013 r. znajdowała się na 27. miejscu. Badanie pokazuje, jak wygląda sytuacja żywnościowa na świecie, w których krajach produktysą łatwo dostępne, a w których ich brakuje, oceniana jest różnorodność i wartość odżywcza żywności oraz jej bezpieczeństwo. Wśród 20 krajów UE Polska znalazła się na 16. pozycji, wyprzedzając jedynie Węgry, Słowację, Rumunię i Bułgarię.

Na pierwszym miejscu jest Austria (85,5 pkt), a na świecie USA (89,3 pkt). Najgorzej wypadła Demokratyczna Republika Konga (24,8 pkt). Ranking został utworzony na zlecenie firmy DuPont przez Economist Intelligence Unit.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: DI, PAP

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu