Polska żywność na hiszpańskich stołach

Mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego mogą dołączyć do czołowych odbiorców polskiej żywności.

O ile cały polski eksport do Hiszpanii zwiększył się w pierwszym półroczu o 11 proc., sięgając 2,7 mld EUR, o tyle żywności było to najwyraźniej za mało, bo sprzedaliśmy jej za kwotę aż o 27 proc. wyższą (wynoszącą 301 mln EUR). Analitycy banku BZ WBK podkreślają, że to najlepsza dynamika od lat, choć od lat jest dwucyfrowa. W naszym wartym 301 mln EUR eksporcie rolno-spożywczym do Hiszpanii dominują wołowina, drób, wyroby piekarnicze, cukiernicze oraz zboża. Hiszpania to obecnie numer 8 wśród naszych odbiorców.

Zobacz więcej

Pexels, CC0 License

— Pozycja jest niska, a to piąty pod względem liczby mieszkańców kraj UE i jedna z najszybciej rozwijających się gospodarek. Ujemny bilans z Hiszpanią, wynoszący po pierwszym półroczu 196 mln EUR, możemy zmienić — twierdzi Olga Pietkiewicz, szefowa International Desk w BZ BWK, jednostki odpowiedzialnej za udzielanie bankowego wsparcia organizacyjnego i informacyjnego dla polskich eksporterów na rynkach zagranicznych.

Jej zdaniem, Hiszpania otrząsnęła się już po kryzysie, PKB ma urosnąć w tym roku o 2,8 proc., a w przyszłym o 2,3, co będzie sprzyjać również zakupom żywności.

— Spore szanse na sukces w Hiszpanii mają jeszcze słodycze i wyroby cukiernicze, przetwory owocowo-warzywne oraz żywność ekologiczna — uważa Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego BZ WBK. Coraz mocniej w tym kraju odnajdują się też sadownicy.

— Dzięki sprzyjającej pogodzie w tym sezonie łatwiej spełnić wymagania Hiszpanów w przypadku jabłek, a ponadto we Francji, która jest czołowym ich dostawcą na ten rynek, zbiory były niższe. Mamy także coraz więcej odmian przez nich poszukiwanych. Zainteresowanie polskimi jabłkami jest większe także dzięki otwieraniu się kolejnych rynków — zainteresowali się nimi Chińczycy i Wietnamczycy, więc zaczynają pytać o nie również kupcy z zachodniej Europy — twierdzi Michał Lachowicz, prezes Appolonii. © Ⓟ

8 Taką na razie pozycję zajmuje Hiszpania wśród naszych partnerów rolno-spożywczego eksportu.

2,8 proc. O tyle ma w tym roku wzrosnąć PKB Hiszpanii.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Michalina Szczepańska

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Inne / Polska żywność na hiszpańskich stołach