Polski Cukier ma zgodę na Włocławek

Rada nadzorcza Krajowej Spółki Cukrowej zgodziła się na przejęcie zakładu produkcyjnego we Włocławku, w którym wcześniej produkowane były m.in. keczupy.

Będzie to pierwszy zakład firmy, kierowanej przez Marka Derezińskiego, w branżyprzetwórstwa owocowo-warzywnego i krok do dywersyfikacji działalności.

Budowę innego niż cukrowy biznes spółka tłumaczy przygotowaniem do liberalizacji rynku cukru, z którego dotychczas pochodziła prawie całość z 2,3 mld przychodów i 500 mln zł zysku netto spółki.

We Włocławku spółka chce przerabiać m.in. pomidory, marchewki i ogórki na półprodukty i produkty gotowe pod markami innych producentów i markami własnymi sieci. Docelowo będzie budować też swoją owocowo-warzywną markę.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Michalina Szczepańska

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu