Prawo zakorkowało polskie wino

Wiktor Szczepaniak
16-03-2010, 06:43

Winiarze wstrzymują się z wprowadzeniem win na rynek. Mówią, że z winy państwa.

Z danych Agencji Rynku Rolnego wynika, że w Polsce jest już ponad 400 hektarów upraw winorośli, a ich powierzchnia rośnie.

- W żadnej liczącej się sieci sklepów nie widziałem jeszcze w regularnej sprzedaży polskiego wina gronowego. A są w kraju winnice, które produkują wina o jakości nie gorszej od niemieckich. Problem w tym, że jest ich na razie za mało – mówi Witold Franczak, były dyrektor generalny Domain Menada, dystrybutora win z grupy Belvedere.

Polskie winnice produkują coraz więcej wina, lecz - zamiast sprzedawać - gromadzą je w piwnicach czekając na lepsze czasy, czyli bardziej przyjazne prawo, np. w formie specustawy.

Więcej we wtorkowym Pulsie Biznesu

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Wiktor Szczepaniak

Najważniejsze dzisiaj

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Rolnictwo / Prawo zakorkowało polskie wino