Sokołów finalizuje przejęcie Grupy Mięsnej Gzella

PAP
opublikowano: 05-06-2018, 11:19
aktualizacja: 05-06-2018, 11:20

Grupa Sokołów, ogłosiła sfinalizowanie transakcji połączenia z Grupą Mięsną Gzella – producenta wędlin z Borów Tucholskich - poinformował Sokołów w komunikacie. W marcu 2018 r. Sokołów uzyskał zgodę Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów na to przejęcie.

Jak poinformował Sokołów, potencjał produkcyjny zakładu Gzella to ponad 6 tys. ton mięsa miesięcznie. To także zaplecze logistyczne i sieć delikatesów mięsnych.

Zakład zlokalizowany w miejscowości Osie w Borach Tucholskich jest ósmym zakładem produkcyjnym Grupy Sokołów.

Dzięki przejęciu Gzelli do 38 centrów dystrybucji Sokołowa i 48 sklepów własnych, dołączy ponad 200 sklepów działających obecnie pod marką Delikatesy Mięsne Gzella.

Grupa Sokołów zatrudnia ponad 7 tys. pracowników. Produkcja sprzedana w 2017 r. z siedmiu zakładów produkcyjnych oraz trzech spółek zależnych wyniosła 3 mld 667,7 mln zł. Na tę wartość składa się 331 tys. ton mięsa i wyrobów mięsnych, z czego 73 proc. (242 tys. ton) sprzedano na rynku krajowym, a 27 proc. (89 tys. ton) stanowił export, zaś import wyniósł 6 proc. (21 tys. ton).

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: PAP

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Branża spożywcza / Sokołów finalizuje przejęcie Grupy Mięsnej Gzella