Święto regionalnych produktów

PAP, DI
opublikowano: 2013-08-05 00:00

200 wystawców z kraju i z zagranicy, w tym 97 twórców ludowych i 103 przedstawicieli branży gastronomiczno-spożywczej, weźmie udział w IV Europejskich Targach Produktów Regionalnych.

Impreza odbędzie się od 10 do 15 sierpnia na Dolnej Równi Krupowej w Zakopanem. Wśród prezentujących swój dorobek artystyczny i rękodzielniczy będą goście z Rumunii, Ukrainy, Słowacji oraz różnych regionów Polski. Pokażą oni swoje ikony, rzeźby, obrazy, wyroby ceramiczne, hafty, produkty z żelaza, ale też stroje regionalne, biżuterię, ręcznie robione zabawki. W ramach IV Targów 11 sierpnia odbędzie się Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich. Tradycyjnymi produktami spożywczymi i potrawami pochwalą się Rumuni, Włosi, Francuzi, Bułgarzy, Węgrzy. Będą też polscy producenci żywności.

WAŻNA DATA

10.08

Tego dnia rozpoczną się w Zakopanem IV Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Potrwają do 15 sierpnia.

Organizatorzy przekonują, że poza pokazaniem produktów szerokiej publiczności, istotnym elementem targów są kontakty pomiędzy wystawcami, wzajemne poznanie się, wymiana doświadczeń oraz odkrywanie podobieństw i różnorodności kulturowej.