Sztuczne słodziki mogą powodować Alzheimera

aktualizacja: 21-04-2017, 13:02

Napoje słodzone sztucznymi słodzikami mogą być związane ze wzrostem ryzyka wystąpienia wylewu, demencji oraz Alzheimera, wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Boston University School of Medicine.

W 1948 r. badaniem objęto grupę ponad 5 tys. ochotników, a od 1971 r. również ich potomków i od roku 2002 ich wnuki. W tym czasie mniej więcej co  cztery lata przeprowadzono dziewięć cykli badawczych. Uczestnicy wypełniali formularze odnośnie ich diety w okresie ostatnich 12 miesięcy.

Badanie wykazało powiązanie pomiędzy spożyciem sztucznie słodzonych napojów oraz wylewami i demencją, podczas gdy podobnego związku nie wykazano w przypadku konsumpcji napojów słodzonych cukrem – autorzy badania określili wyniki jako „intrygujące”.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Katarzyna Łasica

Najważniejsze dzisiaj

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Rolnictwo / Sztuczne słodziki mogą powodować Alzheimera