Zbigniew Kosmala
dyrektor Fleur
Działająca od 10 lat polsko-holenderska spółka Fleur zajmuje się przerobem i handlem towarami mleczarskimi, pochodzącymi z Polski oraz krajów byłego bloku wschodniego.
— Najważniejszymi dla nas rynkami zbytu są kraje arabskie — Syria, Liban, Algieria i Egipt oraz Holandia, Meksyk, Japonia i Pakistan. Mamy własne linie do produkcji mieszanek mlecznych oraz przerobu kazeiny (białko mleka). Surowa kazeina dostarczana z Ukrainy, Białorusi i Rosji, oceniana jest w naszym własnym laboratorium, przerabiana zgodnie z wymaganiami światowych producentów klejów przemysłowych, materiałów budowlanych, preparatów dla przemysłu tekstylnego i garbarskiego — wylicza Zbigniew Kosmala, dyrektor Fleur.
Fleur w dużej mierze zajmuje się eksportem wyprodukowanych towarów. Stale poszukuje nowych kontrahentów na całym świecie. Uczestniczy w targach i imprezach promocyjnych, m.in. w Paryżu, Kolonii, Bejrucie czy Kairze. Jednak spółka nie ogranicza się tylko do współpracy z kontrahentami zagranicznymi — od 1999 r. zaczęła znacznie zwiększać sprzedaż krajową. Obecnie utrzymuje wysoką pozycję wśród dostawców surowców do największych polskich firm branży cukierniczej, piekarniczej i produkcji lodów. Fleur na tym nie poprzestaje i zamierza dalej rozwijać swoją działalność.
— W połowie 2003 r. wspólnie z partnerem Agrotrade Warszawa oddamy do użytku nowy zakład produkcji mieszanek mlecznych, budowany zgodnie z wymaganiami sanitarnymi Unii Europejskiej. Zakład ten znajduje się w Brzezinach koło Łodzi — mówi Zbigniew Kosmala.




