Tajwan łagodzi ograniczenia dot. amerykańskiego mięsa

ARŻ, Bloomberg
opublikowano: 2020-08-28 14:44
zaktualizowano: 2020-08-28 13:19

Prezydent Tsai Ing-wen ogłosiła w piątek, że Tajwan zniesie ograniczenia dotyczące amerykańskiej wieprzowiny i wołowiny. Obowiązywały one od kilkunastu lat.

Mimo zniesienia zakazów, Tsai powiedział, że Tajwan i Stany Zjednoczone mają jeszcze więcej do zrobienia, aby zawrzeć ostateczną umowę handlową.

Ograniczenia dotyczące amerykańskiej wołowiny sięgają 2003 roku, a wieprzowiny 2006 roku. Były one pierwotnie związane z chorobą szalonych krów. Władze nie chciały importować mięsa z krajów, w których występowała ona w ciągu ostatnich 10 lat.

Dobre relacje z USA są ważne dla Tajwanu w obliczu możliwego ograniczenia panujących w nim swobód przez Pekin.