Czytasz dzięki

Turyści wracają do polskich winnic

PAP, DI
opublikowano: 30-05-2020, 10:19

Około 2/3 spośród 150 winnic na Podkarpaciu znów przyjmuje turystów. Po przerwie spowodowanej pandemią kornawirusa winiarze ponownie proponują zwiedzanie winnic czy degustacje win - powiedziała redaktor naczelna portalu branżowego naszewinnice.pl Ewa Wawro.

Jednocześnie przypomniała, że "zwiedzając gospodarstwa winiarskie należy stosować się do obowiązujących obostrzeń sanitarnych".

winnica, winorośl, wino
Zobacz więcej

winnica, winorośl, wino fot. Bloomberg

Na Podkarpaciu winiarze proponują m.in. zwiedzanie winnic, rozmowy o uprawie winorośli, produkcji win oraz ich degustacje. W podróży po winnicach pomagają turystom przewodniki wydawane przez lokalne samorządy oraz stowarzyszenia winiarzy. W ostatnich latach właściciele winnic współpracują także z miejscowymi producentami rolnymi, m.in. wytwórcami serów.

W tym roku w związku z pandemią koronawirusa pierwsi, indywidualni turyści w gospodarstwach winiarskich pojawili się dopiero dwa – trzy tygodnie temu. "Obecnie ruch turystyczny powoli wraca do winnic. Natomiast na połowę czerwca planowane są już pierwsze po +odmrożeniu+ imprezy winiarskie" – mówiła w sobotę Wawro.

W podkarpackich winnicach – jak zauważyła - od kilku lat enoturystów, czyli turystów zwiedzających regiony winiarskie, można spotkać niemal codziennie. Wiele spotkań jest wcześniej zaplanowane, ale niemało gości z kraju czy zagranicy do winnic zagląda np. przy okazji pobytu w Bieszczadach, czy Beskidzie Niskim.

Zdaniem Wawro, "rośnie zainteresowanie podkarpackimi winnicami, a równolegle poprawia się również jakość usług". "Coraz więcej gospodarstw zapewnia noclegi i wyżywienia. Jeszcze kilka lat temu takich winnic było niewiele; może kilkanaście. Teraz mamy całkiem obszerny wybór" – mówiła Wawro.

W regionie 34 winnice sprzedaje także swoje wyroby. "Turyści chcą kupić nasze wina i np. zaprezentować je znajomym, żeby udowodnić, że polskie wina w niczym nie ustępują tym wytwarzanym w starych krajach winiarskich. Dla enoturystów są atrakcyjne przez swoją oryginalność i ograniczony dostęp" – zaznaczyła redaktor naczelna portalu naszewinnice.pl.

Według Wawro, pandemia spowodowała, że dochody winiarzy w marcu, kwietniu i maju były mniejsze o blisko 60 proc. "Wynikało to głównie z braku zamówień z restauracji i hurtowni" – dodała.

W południowo-wschodniej Polsce jest przeszło 150 winnic. Liczą od kilku arów do dwóch-trzech hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20-40 arów. W południowo-wschodniej Polsce uprawia się winorośl głównie w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa, Przeworska i Rzeszowa.

Dominują odmiany odporniejsze, sprawdzone w lokalnym klimacie, m.in.: seyval blanc, hibernal, bianca, jutrzenka, johanniter na białe wina i rondo, regent, marechal foch oraz leon millot na czerwone.

Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku; świadczą o tym np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich.

Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu. Stało się to w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski.

Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego stulecia. Pierwsza winnica powstała w Jaśle.

Zdrowy Biznes
Bądź na bieżąco z informacjami dotyczącymi wpływu pandemii koronawirusa na biznes oraz programów pomocowych
ZAPISZ MNIE
×
Zdrowy Biznes
autor: Katarzyna Latek
Wysyłany nieregularnie
Katarzyna Latek
Bądź na bieżąco z informacjami dotyczącymi wpływu pandemii koronawirusa na biznes oraz programów pomocowych
ZAPISZ MNIE
Administratorem Pani/a danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska) Sp. z o. o. (dalej: my). Adres: ul. Kijowska 1, 03-738 Warszawa. Administratorem Pani/a danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska) Sp. z o. o. (dalej: my). Adres: ul. Kijowska 1, 03-738 Warszawa. Nasz telefon kontaktowy to: +48 22 333 99 99. Nasz adres e-mail to: rodo@bonnier.pl. W naszej spółce mamy powołanego Inspektora Ochrony Danych, adres korespondencyjny: ul. Ludwika Narbutta 22 lok. 23, 02-541 Warszawa, e-mail: iod@bonnier.pl. Będziemy przetwarzać Pani/a dane osobowe by wysyłać do Pani/a nasze newslettery. Podstawą prawną przetwarzania będzie wyrażona przez Panią/Pana zgoda oraz nasz „prawnie uzasadniony interes”, który mamy w tym by przedstawiać Pani/u, jako naszemu klientowi, inne nasze oferty. Jeśli to będzie konieczne byśmy mogli wykonywać nasze usługi, Pani/a dane osobowe będą mogły być przekazywane następującym grupom osób: 1) naszym pracownikom lub współpracownikom na podstawie odrębnego upoważnienia, 2) podmiotom, którym zlecimy wykonywanie czynności przetwarzania danych, 3) innym odbiorcom np. kurierom, spółkom z naszej grupy kapitałowej, urzędom skarbowym. Pani/a dane osobowe będą przetwarzane do czasu wycofania wyrażonej zgody. Ma Pani/Pan prawo do: 1) żądania dostępu do treści danych osobowych, 2) ich sprostowania, 3) usunięcia, 4) ograniczenia przetwarzania, 5) przenoszenia danych, 6) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania oraz 7) cofnięcia zgody (w przypadku jej wcześniejszego wyrażenia) w dowolnym momencie, a także 8) wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych). Podanie danych osobowych warunkuje zapisanie się na newsletter. Jest dobrowolne, ale ich niepodanie wykluczy możliwość świadczenia usługi. Pani/Pana dane osobowe mogą być przetwarzane w sposób zautomatyzowany, w tym również w formie profilowania. Zautomatyzowane podejmowanie decyzji będzie się odbywało przy wykorzystaniu adekwatnych, statystycznych procedur. Celem takiego przetwarzania będzie wyłącznie optymalizacja kierowanej do Pani/Pana oferty naszych produktów lub usług.
© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: PAP, DI

Polecane