Eurostat zbadał średnie ceny żywności w krajach UE w 2012 r. Okazuje się, że Polacy są szczęściarzami - mamy najniższe koszty w całej Unii. Zbadany przez Eurostat koszyk kosztował średnio 61 proc. tego, ile trzeba zapłacić średnio we Wspólnocie. Nawet w Bułgarii i Rumunii - najbiedniejszych krajach UE - żywność jest droższa (odpowiednio 67 i 68 proc.

Również w wielu krajach spoza UE płaci się więcej niż u nas. W Czarnogórze cena żywności to 76 proc. średniej unijnej, w Chorwacji 92 proc., w Serbii 71 proc., w Bośni i Hercegowinie 76 proc., a w Albanii 68 proc. Spośród przebadanych krajów tylko w Macedonii żywność jest tańsza niż w Polsce - kosztuje 59 proc. średniej unijnej.
W Europie najdrożej kosztuje natomiast żywienie się w Norwegii - to koszt równy 186 proc. średniej UE. W Unii wyższe ceny odnotowano w Danii - 143 proc.