W 2016 r. był wyższy niż w analogicznym okresie w 2013 r., czyli przed pojawieniem się w Polsce afrykańskiego pomoru świń, który zablokował nam część rynków zagranicznych, podaje BGŻ BNP Paribas za Ministerstwem Finansów. Jego wartość była natomiast znacznie niższa. Zmienili się nasi najwięksi odbiorcy — nie dominują już Chiny. Najwięcej tonażowo odbierają Włosi, Niemcy, Hongkończycy. Do Niemiec idzie jednak dużo tańszego mięsa, a do USA drogie produkty, dzięki czemu wartość eksportu za ocean jest największa. W sumie wyeksportowaliśmy 324,5 tys. ton nieprzetworzonego mięsa wieprzowego za 575,7 mln EUR.
3 tys. ton O tyle więcej wieprzowiny sprzedaliśmy za granicę w ciągu trzech kwartałów tego roku niż w tym samym czasie w 2013 r., czyli wtedy, gdy branża nie była częściowo sparaliżowana przez ASF…
90 mln EUR …ale o tyle mniej dostaliśmy za eksport.