Czytasz dzięki

Wina z Piemontu

W Piemoncie na wzgórzach otaczających Albę znajdują się winnice, z których pochodzi wino Barolo i Barbaresco. Obydwa gatunki wytwarzane są z gron nebbiolo i posiadają status D.O.C.G. Zawarta w nich duża ilość garbnika ulega zmiękczeniu podczas leżakowania. Proces ten zachodzi jednak nadal po przelaniu do butelek, dopiero starzejące się wina wyraźnie łagodnieją. Najlepsze Barolo i Barbaresco wytwarza Angelo Gaja.

Artykuł dostępny tylko dla naszych subskrybentów

Zyskaj wiedzę, oszczędź czas

Informacja jest na wagę złota. Piszemy tylko o biznesie
PB online
Poznaj „PB”
79 zł  7,90 zł  / miesiąc

przez pierwsze 3 miesiące

Chcesz nas lepiej poznać?

Wypróbuj dostęp do pb.pl przez trzy miesiące w promocyjnej cenie!

Rabat 30%
„PB" NA 12 MIESIĘCY
663 zł

Skorzystaj z 30% rabatu

Zapłać raz i czytaj nasze treści bez ograniczeń przez cały rok.

Zaoszczędzisz 285 zł.