Z domowej miniwarzelni

UZ
opublikowano: 2005-08-29 00:00

Chcesz napić się piwa? Uwarz je sam! W Polsce dostępne są już zestawy do domowej produkcji.

Warzenie piwa to wielka sztuka, o wielu stopniach zaawansowania. Mistrzowie używają wyłącznie podstawowych, naturalnych składników, z których przygotowują najróżniejsze odmiany słodowego napoju. Początkujący mogą posłużyć się gotowymi półproduktami, dostępnymi w sklepach.

Podstawowy sprzęt, niezbędny każdemu domorosłemu browarnikowi: fermentor, czyli wielki, 30-litrowy zbiornik do fermentacji, areometr piwowarski ze skalą Ballinga, służący do pomiaru zawartości alkoholu w gotowym piwie, butelki, do których przelewa się gotowe piwo. I składniki: woda, brewkit — to w zasadzie gotowe piwo w postaci ekstraktu słodowego (gęsty syrop). Sprzedawany jest w puszkach, do kompletu dodawana jest saszetka drożdży piwowarskich, niezbędnych do procesu fermentacji.

Przepisy i informacje o używanym sprzęcie znaleźć można na: www.piwo.org, www.piwa.smak.pl i www.browamator.pl.