Żywność bez terminu ważności

PAP
23-05-2014, 07:03

Unijni urzędnicy chcą, abyśmy sami oceniali, czy kupowana żywność nadaje się jeszcze do spożycia, czy jednak może nam już zaszkodzić, czytamy w „Dzienniku Polskim”.

fot. Grzegorz Kawecki
Zobacz więcej

fot. Grzegorz Kawecki

W tym celu z opakowań wielu produktów miałby zniknąć napis „Najlepiej spożyć przed...”, określający minimalny termin ważności jedzenia. Dotyczyć to miałoby m.in. ryżu, suchych makaronów, kawy czy nawet dżemów.

Usunięcie napisów ma ograniczyć ilość marnowanej w Unii Europejskiej żywności. Według szacunków Komisji Europejskiej, w całej wspólnocie rocznie aż 15 mln ton dobrego jedzenia trafia do kosza tylko dlatego, że Europejczycy sugerują się terminami ważności zawartymi na opakowaniach.

Jednak zdaniem wielu cytowanych przez gazetę ekspertów usunięcie z opakowań terminu ważności jedzenia budzi wiele wątpliwości.

Natomiast pomysł ten zyskał już poparcie m.in. Austrii, Niemiec, Danii, Szwecji i Luksemburga. W ciągu miesiąca Komisja Europejska ma przedstawić wstępny projekt razem z proponowaną listą produktów mogących trafiać do handlu bez dat ważności. Następnie będzie ona dyskutowana w krajach UE.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: PAP

Najważniejsze dzisiaj

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Świat / Żywność bez terminu ważności