25 mln zł dopłat do eksportu mięsa
Według Departamentu Rynku i Giełd MRiGŻ, nadwyżka mięsa na krajowym rynku wynosi obecnie 50-60 tys. ton. Planuje się, że dzięki wprowadzonym przez Agencję Rynku Rolnego dopłatom do eksportu sprzedamy za granicę około 40 tys. ton mięsa. Resztę nadwyżki skupiłaby agencja w ramach zakupu na rezerwy państwowe.
Wnioski o eksport mięsa z dopłatą ARR pobrało ponad 40 firm. Ile z nich wygra przetarg, rozstrzygnie się w końcu tygodnia. Eksportem mięsa zainteresowane są zarówno duże zakłady mięsne, jak i firmy typowo handlowe. Za kilogram wyeksportowanego mięsa wieprzowego firma otrzyma dopłatę wysokości do 1 zł. Agencja przeznaczy na ten cel 25 mln zł. Pieniądze pochodzić będą z komercyjnych kredytów zaciągniętych przez ARR.
Firmy, które zostaną wybrane przez agencję, będą musiały uruchomić eksport w ciągu miesiąca od ogłoszenia wyników przetargu. Wypłata pieniędzy przez ARR nastąpi po przedstawieniu przez firmę kwitów celnych. WCH