Agencyjne półtusze sprzedają się dobrze

Maciej Zbiejcik
opublikowano: 2000-02-01 00:00

Agencyjne półtusze sprzedają się dobrze

Na rynku mięsa dużym wzięciem cieszą się półtusze wieprzowe z przeznaczeniem na eksport, które wystawia na giełdowych przetargach Agencja Rynku Rolnego. Często zdarza się, że popyt nawet kilkakrotnie przewyższa ofertę agencyjną.

NA GIEŁDZIE Poznańskiej — po raz kolejny — nie wszyscy chętni zdołali nabyć mrożone półtusze, by móc je następnie wyeksportować na Wschód. W zeszłym tygodniu popyt ze strony importerów przewyższał ponad 3-krotnie podaż. Z pewnością nie jest to dla nikogo zaskoczeniem, że wzrosła cena tego towaru. Za półtusze przetworzone płacono średnio o 1,4 proc. więcej, a wysyłane w całości blisko 2 proc. powyżej ostatniego poziomu.

NIESTETY, poza tym asortymentem cała reszta towaru mięsnego nie jest już tak pilnie poszukiwana.

— Sytuacja na rynku żywca wieprzowego nie zmieniła się. Średnie ceny skupu trzody nadal wykazują tendencję spadkową. W ubiegłym tygodniu obniżyły się do poziomu 2,90-3,00 zł/kg. Ubojnie na razie nie narzekają na brak surowca, choć wskazują na mniejszą obsadę trzody lub wręcz wyprzedaż żywca — uważa Joanna Jajus, analityk z Giełdy Poznańskiej.

OGRANICZONA hodowla trzody chlewnej przełożyła się na mniejszy skup w zakładach przetwórczych. W zeszłym tygodniu zakłady przemysłu mięsnego skupiły ogółem prawie 11,7 tys. ton żywca, w tym ponad 9,1 tys. ton trzody chlewnej i ponad 2,5 tys. ton bydła. Dla uzupełnienia własnych potrzeb cztery zakłady importowały wieprzowinę.

Z WYLICZEŃ Głównego Inspektoratu Skupu i Przetwórstwa Artykułów Rolnych wynika, że w trzecim tygodniu stycznia skupiły one o 3,7 proc. mniej trzody niż na początku miesiąca. Jak podaje GISiPAR, na 35 przedsiębiorstw, które kupowały żywiec wieprzowy, wzrost skupu zanotowano w dziewięciu zakładach, a w 26 — spadek.

WEDŁUG wielu ekspertów, powodem ograniczonego skupu trzody chlewnej były duże zapasy w zakładach przetwórstwa mięsnego oraz spadek zamówień handlu detalicznego, szczególnie na mięso (o 11,8 proc.). Średnia cena skupu trzody wzrosła w tym czasie o 0,3 proc. i wynosiła 3,21 zł/kg.

Specjaliści z GISiPAR zanotowali również 4,5-proc. spadek skupu bydła przy wzroście średniej ceny skupu o 0,7 proc. Cena ta wynosiła 3,06 zł/kg. Na 33 zakłady, które prowadziły skup bydła, w 14 zanotowano wzrost skupu, natomiast w pozostałych spadek.

ZAISTNIAŁA sytuacja jest konsekwencją wysokiej ceny młodego bydła rzeźnego płaconej przez firmy zagraniczne (4,00 zł/kg), podczas gdy ceny oferowane rolnikom przez miejscowe zakłady nie przekraczały 3,20 zł/kg.