Apel o stawkę 0,1 proc. dla wędliniarzy

07-02-2016, 22:00

W skali podatku od handlu powinna znaleźć się jeszcze jedna stawka, w wysokości zaledwie 0,1 proc. — apeluje Związek Rzemiosła Polskiego (ZRP).

W wystąpieniu do ministra finansów (MF) Jerzy Bartnik, prezes związku proponuje wprowadzenie dodatkowego przedziału skali z taką niską stawką w przypadku przychodów od 18 do 100 mln zł rocznie. Projektowana ustawa o podatku od sprzedaży detalicznej, skierowana do konsultacji, przewiduje dwa progi przychodu — do 300 mln zł ze stawką 0,7 proc. i ponad 300 mln zł ze stawką 1,3 proc. od nadwyżki przychodu z pierwszego przedziału.

W ocenie ZRP taka skala jest ciężarem nie do udźwignięcia dla średnich firm branży przetwórstwa mięsnego z siecią własnych sklepów, odnotowujących rentowność na poziomie od 1,5 do 2 proc. Jerzy Bartnik przytacza wyliczenia przedstawione przez jej przedstawicieli. Przychody ze sprzedaży detalicznej małej firmy z tej branży sięgają ok. 22,5 mln zł rocznie. Podatek według proponowanej przez ZRP skali (powyżej 18 mln proc. Taką niewielką rentowność mają średnie firmy przetwórstwa mięsnego z własną siecią sklepów.

zł rocznie) objąłby już nawet małe firmy sprzedające własne wyroby w sieci swoich sklepów, i pochłonąłby od 7 do 14 proc. dochodu. Obciążenie podatkiem będzie dotkliwe dla średnich firm, z 450 tys. zł dziennego utargu, co daje około 135 mln zł rocznego przychodu. Opodatkowanie przychodów takiej firmy stawką 0,7 proc. od nadwyżki ponad 18 mln zł oznacza, że zostałaby obciążona dodatkowym podatkiem w kwocie ok. 700 tys. zł. „Danina pochłonęłaby, w zależności od uzyskanej rentownościod 30 do 40 proc. dochodu” — wylicza prezes ZRP. W ocenie środowiska dotkliwe, choć mniejsze z uwagi na znacznie niższe średnie przychody, skutki podatkowe będą też dla zakładów piekarniczo- -cukierniczych, sprzedających wyroby we własnych sklepach. Problem może też dotyczyć innych zakładów spożywczych prowadzących sprzedaż swoich wyrobów we własnej sieci handlowej. © Ⓟ

1,5-2 Rzemieślnicy z branży spożywczej mogą stracić nawet 40 proc. dochodu na daninie od sprzedaży detalicznej.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Iwona Jackowska

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Puls Firmy / Apel o stawkę 0,1 proc. dla wędliniarzy