Bongrain wygrał walkę o OSM Turek
Francuski Bongrain wygrał z Hochlandem Polska walkę o przejęcie kontroli nad jednym z nielicznych polskich producentów serów pleśniowych — OSM Turek. Francuzi dopięli swego, gdyż Hochland Polska w ostatniej chwili wycofał ofertę.
Walka o Turek między francuskim Bongrain i Hochland Polska, córką niemieckiej firmy Hochland, toczyła się kilka miesięcy. Jednak po wycofaniu się z negocjacji spółki Hochland Polska, w środę walne zgromadzenie OSM Turek wybrało ostatecznie na inwestora francuską firmę Bongrain. Wcześniej Turek odrzucił propozycję francuskiego Besniera, który kupił mleczarnię w Siemiatyczach, oraz OSM Koło, proponujące połączenie spółdzielni.
Nowa spółka
Do połączenia firm dojdzie dzięki powołaniu spółki z o.o. , do której Turek wniesie aportem majątek spółdzielni. Inwestor za ponad 31 mln zł obejmie w niej większościowy pakiet udziałów. Zgodził się też na atrakcyjny pracowniczy pakiet socjalny.
Bongrain zagwarantował, że w ciągu trzech lat nie będzie w Turku zwolnień. Po utworzeniu spółki obiecał premię po 1 tys. zł dla każdego pracownika oraz coroczną podwyżkę zarobków o średni wskaźnik wzrostu płac w Polsce. Bongrain zobowiązał się ponadto zrekompensować dostawcom mleka pogarszające się warunki produkcji — dopłaci im po 12 groszy do każdego litra mleka dostarczonego w 1998 roku do mleczarni w Turku.
Koniec z konkurencją
Turek, jako producent serów pleśniowych, już od dawna rywalizował na rynku z francuskim Bongrainem. Gdyby więc inwestorem w Turku została firma Hochland Polska, Bongrain zyskałby bardzo silnego konkurenta na polskim rynku serów miękkich. Turek w czasach swojej świetności był monopolistą w sprzedaży serów pleśniowych. Należało do niego blisko 90 proc. krajowego rynku. Wprowadził i wypromował m.in. markę sera Brie. Współpraca z Bongrainem pozwoli połączyć rynki obu firm.
— Zamiast wydawać pieniądze na walkę z konkurencją, będziemy mogli je wspólnie przeznaczyć na reklamę i promocję — mówi Piotr Garczyński, prezes OSM Turek.
Prezes Turka liczy również, że dzięki inwestorowi pozyska pieniądze na inwestycje. Niezbędna jest, jego zdaniem, modernizacja serowni, której koszt szacuje na około 15 mln zł.